TEST 'Herverkiezingen’ in Ethiopië
ADDIS ABEBA (ANP) – Het circa 86 miljoen inwoners tellende Ethiopië kiest zondag de 547 leden van het Lagerhuis van het parlement. Ook de zetels van de volksvertegenwoordigers in de etnisch geïnspireerde deelstaten staan op het spel.
Verwacht wordt dat het regerende Ethiopische Revolutionaire Democratische Volksfront (Eprdf) van premier Meles Zenawi weer een grote meerderheid behaalt. Dat betekent meer regeringsjaren voor de autoritaire Zenawi, wiens partij nu vierhonderd zetels heeft.
Eprdf-fractieleider Hailemariam Dessalegn voorziet n¢g meer zetels voor zijn partij, omdat de kiezers voortzetting van het economische beleid zouden wensen. De oppositie vreest dat de regeringspartij inderdaad wint, maar dan vooral door het onderdrukken van de oppositie en door intimidatie van kiezers en verkiezingsfraude.
De bekendste oppositieleidster van het land, Birtukan Midkesa, zit sinds eind 2008 gevangen. De oppositie boycotte de gemeentelijke verkiezingen in 2008 en ging na de parlementsverkiezingen van 2005 woedend over de vermeende fraude de straat op. De regering sloeg de betogingen bloedig neer.
Een coalitie van de oppositie, Medrek (Forum), boycot de stembusgang zondag echter niet. Een voorman van Medrek, Bulcha Dimeksa, zei tegen de Voice of America (VOA) dat het beter is mee te doen in de hoop dat de verkiezingsfraude toch een keer misloopt.
Zenawi nam met zijn linkse guerrilleros in 1991 de macht over van dictator Mengistu Haile Mariam. Hij is geen fan van de westerse democratie, maar werkt liever met de vermeende wil van het volk die in een „revolutionaire democratie” zoals Ethiopië uit de verf zou komen. En dat betekent weer een verkiezingsoverwinning voor de ex-marxist uit de noordelijke provincie Tigray.
De strak geleide economie blijft ondertussen teleurstellen, ondanks enorme Chinese leningen en investeringen. Westerse mogendheden zijn niet dol op Zenawi, maar ze beschouwen de status-quo als een prettige zekerheid in een regio van onzekerheden.
Ethiopië, meer dan dertig keer zo groot als Nederland, grenst onder meer aan Sudan en Somalië. Het heeft in 2006 met Amerikaanse hulp militair ingegrepen in Somalië tegen islamitische strijdgroepen. Wanneer de Ethiopische regering onder vuur ligt, stelt ze vaak dat het aan haar te danken is dat Ethiopië en de regio niet ten prooi zijn gevallen aan respectievelijk extremistische separatisten en islamitische terroristen.
Ongeveer 32 miljoen Ethiopiërs hebben zich als kiezer geregistreerd. De officiële verkiezingsuitslagen worden over een maand verwacht.