Israël wil wijziging vredesplan M-Oosten
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Silvan Shalom, heeft dinsdag bevestigd dat de Verenigde Staten spoedig voor de dag zullen komen met hun vredesplan voor het Midden-Oosten en dat Israël zal aandringen op wijzigingen alvorens ermee in te stemmen.
Volgens de Palestijnen en de Israëlische oppositieleider Amram Mitzna komt de opstelling van de regering-Sharon neer op een verwerping van het plan - een ’wegenkaart’ die in drie fasen moet leiden tot een Palestijnse staat in 2005.
Shalom, die dinsdag bij de Amerikaanse president George Bush op bezoek was, zei dat Washington vastbesloten is de wegenkaart aan de wereld te presenteren. Israël vindt dat het plan moet worden aangepast, zei hij. Er moeten meer voorwaarden in komen waar de Palestijnen aan moeten voldoen. Israël vindt dat na de publicatie van het plan van de Palestijnen mag worden verwacht dat zij hun terreur staken, zei de minister. Als dat gebeurt zal Israël zich een „ware partner” betonen en alle wegen naar vrede onderzoeken.
Israël heeft steeds gezegd zich te kunnen vinden in de visie op het Palestijns-Israëlische conflict zoals Bush die in een redevoering in juni vorig jaar uiteen heeft gezet. Maar de praktische uitvoering daarvan die het kwartet van Midden-Oostenbemiddelaars (de VS, de Europese Unie, Rusland en de Verenigde Naties) in de wegenkaart heeft vastgelegd, kan niet rekenen op Israëlische goedkeuring.
Volgens de wegenkaart zou voor het eind van het jaar een Palestijnse staat binnen voorlopige grenzen moeten worden uitgeroepen. Als er een staakt-het-vuren is bereikt moeten de Palestijnen hun extremisten aan de ketting gaan leggen, terwijl Israël zich uit de Palestijnse steden moet terugtrekken en zijn nederzettingen bevriezen.
De VS en Groot-Brittannië hebben gezegd dat het plan zal worden gepubliceerd als de Palestijnen hun nieuwe premier, Mahmoud Abbas, en diens nieuwe kabinet hebben beëdigd, wat waarschijnlijk deze maand zal gebeuren.
De Palestijnse minister Saeb Erekat zei dat de Israëlische eisen neerkomen op een verwerping van het plan. „Wij hadden verwacht dat de heer Shalom Israëls volledige instemming en aanvaarding zou hebben verkondigd. In werkelijkheid maakte hij eigenlijk Israëls verwerping bekend”, zei Erekat.
Arbeiderspartij-leider Mitzna zei te vermoeden dat de regering-Sharon tijd probeert te rekken. „Dit is een middel om ja te zeggen, terwijl je in feite nee bedoelt”, zei hij.