Binnenland

Drie doden door ontploffing DSM

Door een ontploffing op het terrein van DSM in Geleen zijn dinsdagmiddag drie mensen om het leven gekomen en twee mensen gewond geraakt. Dat heeft een woordvoerder van de regionale alarmcentrale in Maastricht gezegd.

ANP
2 April 2003 08:07Gewijzigd op 14 November 2020 00:14

Volgens directeur J. J. Fransen van de Putte van DSM Limburg gebeurde het ongeval tijdens werkzaamheden in een gasgestookte ketel. Een medewerker van DSM en twee externe werknemers kwamen om het leven. De twee lichtgewonde medewerkers zijn na behandeling door de medische dienst van het bedrijf naar huis gestuurd.

DSM gaat ervan uit dat de drie personen zijn overleden. Berging is op dit moment niet mogelijk in verband met de veiligheid. Niemand kan bij de plek van de explosie op het terrein van de melaminefabriek 2 komen, aldus de directeur.

De explosie had buiten de fabriek geen gevolgen. Er kwamen geen gevaarlijke stoffen vrij. Het ongeval gebeurde om 12.15 uur.

Zowel Fransen als burgemeester W. Dijkstra van Sittard-Geleen heeft zijn medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers betuigd. De burgemeester werd om 14.00 uur geïnformeerd. Omdat er zich buiten het terrein van DSM geen problemen voordeden, hoefde de burgemeester niet eerder te worden ingelicht.

Het is niet de eerste keer dat DSM in Limburg te maken heeft met een ernstig ongeval. In 1975 kwamen door een explosie van de naftakraker NAK-2 in Echt veertien mensen om het leven, ruim honderd anderen raakten gewond.

FNV Bondgenoten eist een onderzoek naar de toedracht van de explosie. „Ik wil dat tot op de bodem wordt uitgezocht wat de oorzaak is. Als we die conclusies hebben, kunnen we met DSM bespreken of er iets moet veranderen”, aldus FNV-bestuurder H. van Rees. Het chemieconcern heeft inmiddels een „diepgaand onderzoek” aangekondigd. DSM beloofde alle medewerking om de exacte toedracht te achterhalen.

FNV Bondgenoten noemde het ongeval „een mokerslag voor het personeel” en „een drama voor heel DSM.” Volgens bestuurder Van Rees is veiligheid van het personeel bij DSM topprioriteit. „Dat is boven alle twijfel verheven”, zo zei hij woensdag in een reactie op de explosie. „Bij DSM leeft het besef dat een chemische fabriek gevaren met zich mee brengt. Daarom besteedt het bedrijf veel aandacht aan opleidingen en investeert het in de veiligheid van het terrein”, aldus de FNV-bestuurder.

In het maatschappelijk jaarverslag dat DSM afgelopen maand presenteerde, staat het chemieconcern uitgebreid stil bij het voorkomen van ongevallen. DSM schrijft dat het aantal ongevallen waardoor medewerkers ziek thuis komen te zitten, jaarlijks met 20 procent moet dalen. „DSM is ervan overtuigd dat alle ongevallen voorkomen kunnen worden”, aldus het jaarverslag.

Afgelopen jaar meldden 48 medewerkers van het concern zich ziek na een ongeval. Daarnaast bleven nog eens 32 medewerkers ziek thuis die in dienst van een ander bedrijf op het terrein van DSM aan de slag waren. In 2001 waren 81 eigen werknemers van DSM betrokken bij een ongeval.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer