Opinie

Onderzoek naar mobieltjes en tumoren hoofdpijndossier

Een onlangs gepubliceerd grootschalig onderzoek naar het verband tussen mobiel bellen en hersentumoren wijst op grotere gezondheidsrisico’s dan het onderzoeksrapport toegeeft, betoogt dr. ir. Jan-Rutger Schrader.

21 May 2010 10:36Gewijzigd op 14 November 2020 10:38
„Jarenlang een halfuur per dag bellen verhoogt het risico op kanker, zeggen onderzoekers voorzichtig.” beeld Fotolia
„Jarenlang een halfuur per dag bellen verhoogt het risico op kanker, zeggen onderzoekers voorzichtig.” beeld Fotolia

Deze week werd de officiële uitslag van het tien jaar durende Interphoneonderzoek gepubliceerd. Het belgedrag van een grote groep hersentumorpatiënten werd vergeleken met een controlegroep zonder kanker. Jarenlang een halfuur per dag bellen verhoogt het risico op kanker, zeggen de onderzoekers voorzichtig. Patiënten ontwikkelden vaak een tumor aan de belzijde van hun hoofd.Tussen 2000 en 2004 interviewden de onderzoekers bijna 13.000 mensen. Na zo’n vier jaar uitstel en intern gesoebat is nu het onderzoeksrapport gepubliceerd. Het is nogal dubbelzinnig van inhoud. Dat blijkt ook uit de manier waarop de media er verslag van doen.

”Studie beëindigt debat over verband kanker en mobiele telefoon niet”, kopt CNN bijvoorbeeld. De Daily Telegraph schrijft: ”Meer risico op hersentumor bij halfuur mobiel bellen per dag”. En de Times op 16 mei: ”Veelbellers riskeren kanker”, maar vervolgens op 18 mei: ”Grootste studie naar mobiel bellen vindt geen verband met hersentumor”. Het eerste Timesartikel geeft een prima overzicht.

Er heerst grote scepsis over één uitkomst van de studie: dat eenmaal per week mobiel bellen zou beschermen tegen kanker. Zelfs de auteurs van de studie schrijven dat dit zeer onwaarschijnlijk is en denken dat deze conclusie te wijten is aan methodologische fouten.

Lloyd Morgan, directeur van de Central Brain Tumor Registry of the United States, wijst in een wetenschappelijk artikel in het tijdschrift Pathophysiology enkele van deze problemen aan. Zo is de controlegroep waarschijnlijk niet representatief, omdat mobiele bellers eerder geneigd zijn deel te nemen aan het onderzoek. Verder werd de deelnemers niet gevraagd naar hun gebruik van draadloze huistelefoons, die technisch vergelijkbaar zijn met mobiele telefoons.

Waarom kruipt dit soort fouten in dit onderzoek? Volgens de cijfers is er zo’n 5 miljoen dollar aan meebetaald door de mobieletelefoonindustrie. Lloyd Morgan schrijft daarover: „De lange geschiedenis van door de industrie betaald onderzoek dat leidde tot uitstel van optreden tegen schadelijke stoffen, soms zelfs honderd jaar lang, pleit overtuigend voor toepassing van het voorzorgprincipe. Dit geldt nog meer in het licht van de mogelijk immense gevolgen voor de volksgezondheid als aangetoond zou worden dat mobiele telefoons hersentumoren kunnen veroorzaken.”

Het Interphonerapport schrijft dat er geen wetenschappelijk bewijs is gevonden dat elektromagnetische straling het menselijk DNA kan beschadigen. Dat is onjuist: dit verband is al in minstens 49 studies aangetoond. Een recente metastudie in hetzelfde tijdschrift Pathophysiology over 101 publicaties laat zien dat de helft daarvan een dergelijk effect rapporteert. De ”geen-effectstudies” zijn betaald door de Amerikaanse luchtmacht of de mobieletelefoonindustrie, zo blijkt uit een artikel op de website Microwave News.

De gerespecteerde Zweedse epidemioloog Hardell vond in zijn publiek gefinancierde studies veel grotere kansverhogingen op een hersentumor: zo’n driemaal. Het Interphoneonderzoek doet Hardells resultaten van de hand met een verwijzing naar een ander artikel dat er zwakke methodologische kritiek op uit. De pot verwijt de ketel, zeg maar.

Hardell doet al tientallen jaren onderzoek naar omgevingsinvloeden en kanker. Hij ontdekte in de jaren 70 reeds het verband tussen Agent Orange (een ontbladeringsmiddel gebruikt door de Amerikanen in de Vietnamoorlog) en lymfekanker. In 1997 erkende de wereldgezondheidsorganisatie WHO een verband tussen kanker en deze stoffen.

Ten slotte onthulde coördinatrice Elisabeth Cardis van het Interphoneonderzoek onlangs haar persoonlijke bezorgdheid over de resultaten in het nieuwsprogramma ABC Lateline: „De toename is groter als we alleen kijken naar mensen die hun telefoon gebruiken aan de kant van het hoofd waar de tumor zich ontwikkelde. De toename is ook groter in de temporaalkwab, de plek in de hersenen die het dichtst bij het oor ligt.” Ze verwijst ook naar de gevonden trend dat het risico bij ”veelbellers” toeneemt naarmate er meer en langer gebeld wordt. „Ik denk dat deze resultaten sterk wijzen op een mogelijk verband.”

Nog eenmaal op een rijtje: Sommige gevoelige mensen krijgen hoofdpijn van straling. Elektromagnetische straling kan DNA-schade veroorzaken. Onafhankelijk gefinancierde epidemiologische studies vinden hersentumoren. En Elisabeth Cardis zelf is bezorgd.

U bent gewaarschuwd.

De auteur was werkzaam in de elektronicabranche.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer