Binnenland

Poch blijft ontkennen voor rechter Argentinië

BUENOS AIRES (ANP) – De Nederlands–Argentijnse ex–Transaviapiloot Julio Poch heeft donderdag voor de rechtbank in Buenos Aires wederom zijn onschuld betuigd. De oud–piloot stelde onder meer dat hij helemaal niet in staat was om de transportvliegtuigen te besturen waarmee het Argentijnse leger zogeheten vluchten des doods uitvoerde.

21 May 2010 07:02Gewijzigd op 14 November 2020 10:38
BUENOS AIRES – De Nederlands–Argentijnse ex–Transaviapiloot Julio Poch. Foto ANP
BUENOS AIRES – De Nederlands–Argentijnse ex–Transaviapiloot Julio Poch. Foto ANP

Dat blijkt uit transcripties van het verhoor, die door de advocaat van Poch naar buiten zijn gebracht. „Ik heb niets te maken met de verschrikkelijke feiten die mij ten laste worden gelegd", aldus Poch (58). Onderzoeksrechter Sergio Torres verdenkt de oud–piloot ervan de vliegtuigen te hebben bestuurd, van waaruit tijdens de laatste Argentijnse dictatuur (1976–1983) tegenstanders van het regime levend naar beneden werden gegooid.Poch zei in zijn verklaring verder dat een van zijn Transavia–collega’s die een belastende verklaring over hem heeft afgelegd, „een xenofoob" is. „Hij accepteerde niet dat er buitenlandse piloten in een Nederlands bedrijf kwamen werken", aldus Poch.

Het leeuwendeel van de verklaring betrof een uitgebreide technische uitleg van Poch. Hij beargumenteerde daarin dat hij als jachtvlieger destijds niet in staat was de transportvliegtuigen te besturen waarmee het Argentijnse leger de vluchten des doods uitvoerde.

Het is uitzonderlijk dat een verdachte in Argentinië twee keer een verklaring af mag leggen. Pochs advocaat Gerardo Ibanez voerde echter aan dat zijn cliënt last had van vermoeidheid bij het negen uur durende verhoor begin mei. Daarom mocht de piloot wederom een verklaring afleggen. De onderzoeksrechter, die in het Argentijnse rechtssysteem ook besluit of een verdachte vervolgd gaat worden, heeft tien werkdagen de tijd om te besluiten of hij de zaak voortzet.

Poch werd in september vorig jaar aangehouden op de luchthaven van de Spaanse stad Valencia. Hij woonde sinds 1980 met zijn vrouw en kinderen in Nederland en heeft dan ook een Nederlands paspoort. Na veel juridische en diplomatieke procedures werd hij door Spanje begin mei uitgeleverd aan Argentinië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer