HBG eist gegevens terug van NMa
Het bouwbedrijf HBG Civiel eist de gekopieerde computerbestanden en gegevens die de kartelautoriteit NMa onlangs heeft meegenomen direct terug.
Volgens het bouwbedrijf, onderdeel van de Koninklijke BAM Groep, heeft de NMa de bestanden onrechtmatig verkregen. Donderdag dient het kort geding.
De NMa deed 19 en 20 maart een inval in het kantoor van HBG Civiel in Gouda, zo blijkt uit de conceptdagvaarding bij de rechtbank in Den Haag. Een aantal ambtenaren onderzocht de kamers van vier directeuren en hun secretaresses. Ook het archief op zolder werd doorzocht. Volgens HBG Civiel had de NMa geen rechterlijke machtiging op zak. De ambtenaren kregen pas toegang nadat zij hadden gedreigd met de politie.
Volgens een woordvoerster van de kartelautoriteit hebben de ambtenaren geen rechterlijke machtiging nodig. Ook andere bedrijven kregen die dagen een bezoek van de NMa, zo was al eerder bekend geworden.
De NMa-ambtenaren zochten in het kader van inbreuken op de Mededingingswet in de beton- en wegenbouw vanaf 1998 tot nu. De advocaat namens HBG, J. de Pree van De Brauw Blackstone Westbroek, vindt die omschrijving niet precies genoeg.
Volgens hem zochten de ambtenaren niet gericht, maar kopieerden zij complete harde schijven en bestanden van het netwerk, inclusief gewiste bestanden. Ook doorzochten zij alle ordners, bureauladen, afvalbakken en attachékoffers in de kamers van de directeuren. Daarbij zijn waarschijnlijk privé-bestanden meegenomen.
Die werkwijze is niet toegestaan, verwees De Pree naar een uitspraak van oud-directeur van de NMa, A. Kist, voor de Parlementaire Enquêtecommissie Bouwnijverheid: „Wij mogen niet doorzoeken, zoals het openbaar ministerie wel mag. De NMa moet specifieker zijn.”
HBG noemt het bezoek van de NMa een ’fishing expedition’. „HBG is daardoor ernstig in zijn belangen geschaad”, aldus de dagvaarding. HBG wilde maandag zelf niet inhoudelijk op de zaak ingaan. „Wij zijn de zaak nog aan het voorbereiden”, aldus een woordvoerder.
De NMa denkt dat de informatie niet zomaar wordt teruggegeven. „Het is een principezaak. Het gaat in deze zaak om de bevoegdheden van de NMa. Over het digitaal rechercheren moet de rechter maar meer duidelijkheid geven.”