Seoul overweegt acties tegen Pyongyang
Zuid-Korea overweegt donderdag Noord-Korea te straffen voor het torpederen van een Zuid-Koreaans marineschip, de korvet Cheonan. Het vaartuig werd 26 maart in de wateren rond een Zuid-Koreaans eiland voor de zuidwestkust van Noord-Korea getroffen door een torpedo en zonk. 46 opvarenden verloren het leven.
Zuid-Korea concludeerde na aanvankelijke aarzelingen donderdag dat het schip is getorpedeerd. Noord-Korea ontkent iets met de ondergang van de Cheonan te maken te hebben. China, Noord-Korea’s vrijwel enige steunpilaar, heeft Seoul donderdag tot terughoudendheid gemaand. Het stelde zelf conclusies in deze zaak te zullen trekken.Zuid-Korea ziet zich naar verluidt gedwongen serieuze militaire acties uit te sluiten. Noord-Korea dreigt met een totale oorlog in het geval er sancties komen. Een nieuwe grootscheepse oorlog op het Koreaanse schiereiland is ongewenst, al was het maar omdat er meer dan twintig miljoen Zuid-Koreanen in de hoofdstad van Zuid-Korea, Seoul, vlak bij de grens met het noorden wonen. Zuid-Koreaanse media berichtten wel over plannen militaire manoeuvres op zee te houden samen met de Verenigde Staten.
Washington stuurt minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton naar Seoul om over een antwoord op de Noord-Koreaanse agressie te overleggen. Diplomatieke actie concentreert zich mogelijk in de Veiligheidsraad waar Zuid-Korea zal vragen nieuwe sancties tegen het noorden af te kondigen. Dat kan succes hebben, wanneer China er inderdaad van overtuigd raakt dat de ondergang van de Cheonan het werk was van Noord-Korea.
Economisch kan het zuiden Noord-Korea hard treffen. Het staken van gezamenlijke economische projecten kan Noord-Korea 80.000 banen en circa 300 miljoen euro per jaar kosten. Verder kan een boycot van Noord-Koreaanse producten, zoals bijvoorbeeld vis, zand en champignons de Noord-Koreaans economie duur komen te staan.