VS veroordelen aanval op Zuid-Koreaans schip
De Verenigde Staten hebben woensdag de aanval op een Zuid-Koreaans marineschip „scherp veroordeeld”. Het Witte Huis reageerde op een onderzoek waaruit zou blijken dat het schip zonk door toedoen van een Noord-Koreaanse torpedo.
President Barack Obama schaarde zich in het recent opgelaaide conflict pal achter Seoul. Hij zegde zijn Zuid-Koreaanse ambtsgenoot Lee Myung-Bak steun toe, ook bij verdediging tegen nieuwe aanvallen. Obama zei verder dat Noord-Korea zich door de aanval verder isoleert en dat de samenwerking tussen de buurlanden door de provocaties versterkt wordt.Ook Groot-Brittannië, Japan en Australië veroordeelden Pyongyang. „Groot-Brittannië en de internationale bondgenoten werken samen met Zuid-Korea om een gepaste multilaterale reactie te geven”, aldus de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague. De Australische premier Kevin Rudd zei dat de internationale gemeenschap dit incident niet zonder te reageren voorbij kan laten gaan. De Japanse premier noemde de aanval „onvergeeflijk”.
Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties noemde de uitkomsten van het onderzoek „zorgwekkend”. Hij liet weten de zaak te volgen, maar maakte Noord-Korea geen verwijt.
Noord-Korea reageerde met dreigende taal op de uitkomsten van het onderzoek. Pyongyang dreigde met een „levensgrote oorlog”, als er nieuwe sancties tegen het regime worden ingesteld. Volgens Noord-Korea zijn de uitkomsten van het onderzoek „verzinsels”.
In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul sloegen ongeveer vijftig betogers, die zich bij het ministerie van Defensie hadden verzameld, met hamers op een raketachtig voorwerp waarop de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il en diens vader en zoon waren afgebeeld. Zij noemden het tot zinken brengen van het marineschip een „gruwelijke moord” en eisten dat de regering krachtigere maatregelen tegen het noordelijke buurland neemt.
Het Zuid-Koreaanse marineschip zonk eind maart na een explosie, vlakbij de omstreden zeegrens tussen Noord- en Zuid-Korea. Daarbij kwamen 46 bemanningsleden om het leven. De twee landen sloten na drie jaar oorlog in 1953 een wapenstilstand, maar zij hebben nooit vrede gesloten.