Delen Thailand onrustig na neerslaan protest
In delen van Thailand zijn woensdag ongeregeldheden uitgebroken, nadat het leger met geweld had opgetreden tegen antiregeringsdemonstranten in de hoofdstad Bangkok. Bij de militaire operatie tegen de zogenoemde roodhemden, die zich al weken in het centrum van de miljoenenstad hadden verschanst, vielen meerdere doden. Tientallen mensen raakten gewond.
Onder de doden is een Italiaanse fotograaf. Een Nederlandse correspondent raakte gewond. Als reactie op het militaire ingrijpen in de hoofdstad blokkeerden activisten elders in het land belangrijke wegen. Ook meldden Thaise media brandstichtingen en vernielingen in overheidsgebouwen.De Thaise autoriteiten stelden in ruim twintig van de 75 provincies een avondklok in. De oproerpolitie en het leger kregen toestemming om mensen dood te schieten als die zich schuldig maken aan plunderingen, brandstichting of andere criminele feiten. Omroepen mogen alleen goedgekeurde programma’s uitzenden.
De avondklok gold aanvankelijk alleen in de hoofdstad Bangkok en werd daar voor het eerst in vijftien jaar afgekondigd, meldde de Britse omroep BBC. Het leger was daar woensdagochtend begonnen het kampement van de oppositie in het zakencentrum te ruimen.
De strijdkrachten maakten onder meer gebruik van pantservoertuigen om de verzetshaard onder controle te krijgen. Met de voertuigen reden zij door de barricades van autobanden, bamboestokken en prikkeldraad die de demonstranten hadden opgeworpen. Het leger zette ook traangas en waterkanonnen in.
Na de verovering van het bolwerk sprak het leger over een succesvolle actie tegen de „terroristen". Aanvoerders van de roodhemden gaven zich over aan de politie. „Ik bied jullie allen mijn verontschuldigingen aan, maar ik wil verdere verliezen voorkomen", zei protestleider Jatuporn Prompan tegen aanhangers kort voordat hij werd afgevoerd.
Volgens de strijdkrachten zou de situatie onder controle zijn gebracht. Maar niet alle activisten gaven gehoor aan de oproep van hun leiders om het protest te staken. Een groep kondigde aan zich af te splitsen en door te gaan met de strijd tegen de machthebbers.
Na de militaire operatie werden enkele tientallen branden gesticht. Tv–zenders toonden beelden van brandende gebouwen zoals de beurs, banken en een van de grootste winkelcentra van Zuidoost–Azië, Central World.
Zeker honderd mensen zaten een tijd vast in het brandende complex van het tv–station Channel 3, maar zij konden worden gered. Aanvankelijk hadden betogers de brandweer weggejaagd. Channel 3 wordt gecontroleerd door de regering van premier Abhisit Vejjajiva. De betogers zijn vooral aanhangers van de in 2006 verdreven ex–premier Thaksin Shinawatra. Zij eisen nieuwe verkiezingen.
De avondklok van acht uur ’s avonds tot zes uur ’s morgens plaatselijke tijd geldt naar verluidt niet voor buitenlandse toeristen en Thaise reizigers. Zij hebben toestemming om naar vliegvelden te gaan, mits ze paspoorten en reispapieren bij zich dragen. De toeristengebieden in het zuiden zijn niet door het geweld getroffen.