CU wil regelgeving abortus verscherpen
De ChristenUnie wil de abortuswetgeving op een aantal onderdelen aanscherpen.
Dat blijkt uit een kort commentaar van het Wetenschappelijk Instituut (WI) van de partij dat donderdag op de mat valt van degenen die het WI financieel steunen. De CU wijst de huidige abortuswet principieel af, en wil via een aantal concrete maatregelen een ontwikkeling ten goede in gang zetten. Deze lijn, die in de laatste verkiezingsprogramma’s is ingezet, heeft het Wetenschappelijk Instituut nader uitgewerkt. ChristenUnie-Kamerlid Wiegman, die in de Tweede Kamer namens de fractie het woord voert over de medische ethiek, was nauw bij de opstelling van het commentaar betrokken.De ChristenUnie pleit voor objectieve gesprekken (counseling) voorafgaand en na afloop van de verplichte vijf dagen beraadtermijn. Daarbij moet eerlijke voorlichting gegeven worden over alternatieven. In de praktijk wordt er nauwelijks aandacht gegeven aan deze wettelijke plicht om alternatieven aan te dragen bij intakegesprekken.
Om de drempel voor een abortus te verhogen, zou in de toekomst een verwijsbrief van de huisarts noodzakelijk zijn, net als nu voor specialistische zorg. Ook moet er meer aandacht komen voor nazorg aan vrouwen die een abortus ondergingen.
Verder wil de ChristenUnie bij mediacampagnes meer aandacht voor de keuze om seksueel contact uit te stellen en te kiezen voor monogamie. De huidige campagnes zijn vooral gericht op voorbehoedsmiddelen.
In de voorlichting die scholen geven over abortus en preventie moet volgens de CU meer evenwicht komen. Op dit moment is de voorlichting vooral technisch van aard. Scholen met een (christelijke) levensbeschouwing vinden de voorlichting die wordt aangeboden te eenzijdig en te neutraal. De partij bepleit de subsidies eerlijk te verdelen en deze ook ten goede te laten komen aan organisaties die pleiten voor uitstel van geslachtsgemeenschap tot na het huwelijk en voor monogamie. Het kabinet heeft volgens de CU een goed begin gemaakt met de financiering van de opvang voor tienermoeders, maar dat moet een volgend kabinet structureler aanpakken.