TEST Nederlandse Vereniging van Banken ziet niets in belasting banken
AMSTERDAM – De invoering van een maatregel als de bankenbelasting draagt er niet toe bij dat een financiële crisis wordt voorkomen, vindt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).
De NVB reageerde gisteren op een brief over hervormingen in de financiële sector die demissionair minister De Jager van Financiën naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De Jager betoogt daarin dat de inkomsten van bankenbelasting terug zouden moeten vloeien naar de schatkist. De NVB ziet niets in dat plan.
„Een bankenbelasting waarvan de opbrengst in de schatkist vloeit is de slechtst denkbare optie in het licht van de maatregelen die tot dusver de ronde doen ten aanzien van banken”, aldus de NVB.
Volgens de vereniging is er geen redelijk argument om de banken blijvend extra te belasten, als het doel is de overheidsfinanciën op orde te brengen. „Het effect van een dergelijke lastenverzwaring is juist dat banken minder ruimte hebben om krediet te verlenen, wat schadelijk is voor het herstel van de economie.”
De inkomsten uit het heffen van bankenbelasting gaan wat minister De Jager betreft niet in een noodfonds, omdat dat in tijden van crises waarschijnlijk toch ontoereikend zal zijn en de overheid dan alsnog moet bijspringen. Bovendien is besluitvorming over een fonds moeilijker dan over de algemene middelen. Belastingen horen terug te vloeien naar de schatkist, dat past beter bij het karakter van het Nederlands systeem, meent De Jager daarom.
In de brief aan de Kamer schetst de minister de opties voor een bankenheffing, die binnen het IMF, de G20 en de EU besproken worden. Een voorkeur spreekt hij nog niet uit. Wel vindt De Jager dat er sprake moet zijn van Europese coördinatie en een gelijke behandeling van banken internationaal. Ook moet er worden gewaakt voor een opstapeling van maatregelen en moet er worden gekeken naar de gevolgen voor de kredietverlening.
De versie van een bankenbelasting die internationaal al de steun heeft van de Verenigde Staten, Duitsland en Zweden, legt een brede heffing op de totale uitstaande passiva van alle financiële instellingen, uitgezonderd de verzekerde spaar- en depositogelden en het eigen vermogen. Daarin wordt een verband gelegd tussen de hoogte van het mogelijke risico van financiering met vreemd vermogen en de hoogte van de te betalen belasting.