Tabaksingrediënten maken roken schadelijker
Stoffen die vrijkomen bij het verbranden van tabak zijn veel schadelijker voor de gezondheid dan tot nu toe werd aangenomen. Bovendien komen bij het roken meer van deze aldehyden vrij door toedoen van ingrediënten die aan tabak worden toegevoegd.
Dat blijkt uit een maandag verschenen onderzoek van het RIVM. Aldehyden komen in grote hoeveelheden voor in tabaksrook en zijn mede afkomstig van aan tabak toegevoegde stoffen zoals honing en zoethoutpreparaten.
Het RIVM stelt dat voor het eerst alle beschikbare wetenschappelijke literatuur over dit onderwerp bij elkaar is gebracht. Aldehyden veroorzaken een verhoogde weerstand van de luchtwegen. Daardoor wordt ademhalen moeilijker. Bij proefdieren veroorzaken acetaldehyde en formaldehyde kanker in de bovenste luchtwegen.
Onderzoekers constateren dat in de literatuur veelal wordt uitgegaan van lange blootstelling aan relatief lage concentraties. Rokers krjgen echter piekconcentraties binnen. Daarmee wordt de in de literatuur beschreven schade naar verwachting sterk onderschat, aldus het RIVM.