Wetenschap & techniek

Zeldzaam fossiel vliegende dinosauriër gevonden

Amateurfossielenverzamelaar Lance Hall heeft op een bouwplaats in het Amerikaanse Dallas resten ontdekt van een vliegende dinosauriër. Het dier had een vleugelspanwijdte van bijna 3 meter en een bek met meer dan 100 vlijmscherpe tanden.

18 May 2010 15:20Gewijzigd op 14 November 2020 10:34
De Aetodactylus vertegenwoordigt een nieuwe soort binnen de groep pterosauriërs. Foto Karen Carr
De Aetodactylus vertegenwoordigt een nieuwe soort binnen de groep pterosauriërs. Foto Karen Carr

Dat meldde het Journal of Vertebrate Paleontology deze maand. Aetodactylus halli is genoemd naar zijn ontdekker, Lance Hall. De amateurpaleontoloog meende dat hij een oesterschelp zag liggen, maar besefte later dat het een bot moest zijn.

Hall had een onbekend kaakbot ontdekt. „Ik zag een lange rij tandaanhechtingspunten en was erg opgewonden.” Experts van het Shuler Museum voor Paleontologie van de Zuidelijke Methodistische Universiteit in Dallas onderzochten het voorwerp.

Timothy Myers, student aan de universiteit, ontdekte dat de bijna 40 centimeter lange onderkaak bijna compleet was en oorspronkelijk 54 tanden bevatte.

De vondst is volgens Myers opmerkelijk, omdat de onderkaak uitzonderlijk goed bewaard gebleven is. „Botten van pterosauriërs –vliegende dinosauriërs– zijn zeldzaam, en als ze gevonden worden, zijn ze meestal platgedrukt.” Volgens hem vertoont Aetodactylus zo veel afwijkende kenmerken binnen de groep van de vliegende dinosauriërs dat het gerechtvaardigd is te spreken van een nieuw soort.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer