Tweede Maasvlakte krijgt vorm
ROTTERDAM (ANP) - Het nieuwe havengebied de Tweede Maasvlakte krijgt steeds meer vorm. Nadat de afgelopen anderhalf jaar bijna 130 miljoen kubieke meter zand is opgezogen, vervoerd en opgespoten tot een kilometerslange dijk, is inmiddels begonnen met de bouw van de eerste kademuur. Daar moeten in 2013 de eerste containerschepen afmeren.
„Al het werk ligt op schema en ook binnen de daarvoor bestemde financiële budgetten”, zei dinsdag directeur Ronald Paul van de projectorganisatie Maasvlakte 2. Het nieuwe gebied beslaat 2000 hectare, vergelijkbaar met vierduizend voetbalvelden, en moet achtduizend nieuwe banen opleveren.De kosten van het project liggen rond 3 miljard euro. Een van de grote investeerders met een bedrag van circa 900 miljoen euro is Dubai World, via dochterbedrijf Dubai Ports World. In november vorig jaar werd bekend dat Dubai World financiële problemen kende, maar dat heeft geen invloed op de Rotterdamse haven, liet een woordvoerder van het Havenbedrijf Rotterdam weten.
De haven van Rotterdam wordt met de Tweede Maasvlakte 20 procent groter. Dat is volgens het Havenbedrijf Rotterdam hard nodig om de concurrentiepositie in de toekomst te garanderen en mee te groeien met havens als Antwerpen en Hamburg. Voor het echter zover is, moet er nog bergen werk verzet worden. Alleen al op de Tweede Maasvlakte zelf komt dertien kilometer aan wegen en veertien kilometer spoorbaan.
Grote kranen, zandwagens en grote stenen bepalen dan ook voorlopig het beeld op de zandvlakte die de Tweede Maasvlakte moet worden. Zij graven onder meer wanden van veertig meter diepte voor de kademuren. Een speciaal gebouwde kraan, met een prijskaartje van circa vijf miljoen euro, begint eind mei met de aanleg van de harde zeewering. De zeven miljoen ton steen daarvoor wordt grotendeels met zeeschepen aangevoerd vanuit Noorwegen.
Blokken beton uit de oude zeewering liggen halverwege de banaanvormige zandvlakte te wachten tot ze worden hergebruikt. Het tafereel heeft iets van een archeologische opgraving en wordt in de volksmond dan ook al gekscherend “klein Luxor” genoemd.