Bartje, Jason en Ina in Assen

De hoofdstad van Drenthe is bij kinderen vooral bekend door Verkeerspark Assen. Daar kun je lekker racen in een eigen autootje. Maar wat is er in Assen nog meer te doen voor gezinnen met kinderen?

tekst Gerco Verdouw
18 May 2010 13:37Gewijzigd op 14 November 2020 10:34
beeld RD, Anton Dommerholt
beeld RD, Anton Dommerholt

„Ik bid niet veur brune bonen.” Die uitspraak kan maar van één jongen zijn: Bartje, de hoofdfiguur uit het boek dat Anne de Vries in 1935 schreef. De Vries kende Assen van haver tot gort. Hij werd geboren in het gehucht Kloosterveen, waar nu een nieuwbouwwijk van Assen ligt. Zijn vader werkte op de gasfabriek in de Drentse hoofdstad, zelf ging hij er naar school.En Bartje? Bartje was een plattelandsjongen, maar hij leeft voort in de stad. In de tuin van het Drents Museum staat een bronzen beeld van het kereltje met zijn blonde kuif. Eerst stond er een stenen exemplaar, maar dat was zo vaak het mikpunt van vandalen dat het verhuisd is naar het Asser gemeentehuis. Ook het bronzen exemplaar is al drie keer van zijn sokkel gehaald en verplaatst.

Hoe Bartje leefde, is enigszins terug te vinden in het Drents Museum. De kelder van het gebouw is deels ingericht als ontdekkingskamer voor kinderen tussen de 8 en de 14 jaar oud. Er staat bijvoorbeeld een kruiwagen met turven, die in Bartjes tijd veelvuldig uit de Drentse bodem werden gestoken. Kinderen mogen proberen of ze kruiwagen kunnen optillen. Dat valt niet mee, 90 kilo is iets te veel van het goede.

Spannend

De ontdekkingskamer staat deze zomer echter vooral in het teken van goud. In het museum zelf zijn allerlei gouden voorwerpen te zien uit Georgië.

Kinderen horen in de kelder het spannende verhaal over Jason en het gulden vlies. Jason is een zoon van een Griekse koning die pas op de troon mag komen als hij het gulden vlies weet te veroveren. Het vlies is een schapenvacht die een poos in de rivier heeft gelegen. Piepkleine goudkorreltjes uit het water hebben zich vastgezet in de dikke vacht.

Jason krijgt het gulden vlies van de koning van Colchis (Georgië). Maar eerst moet hij een paar moeilijke opdrachten uitvoeren. Zo moet hij twee vuurspuwende stieren temmen. Met hulp van de koningsdochter Medea lukt het hem en kan hij met de schapenvacht vol goud de Griekse troon opeisen.

Kinderen moeten in de ontdekkingskamer ook allerlei moeilijke opdrachten uitvoeren. Zo kunnen ze goud zeven, Griekse maskers en zwaardheften versieren en ‘gouden’ sieraden maken. Voor deze activiteiten moet per kind een sleutel worden gekocht van 2 euro. Het programma start vanaf 10 juli iedere dag behalve maandag om 13.00 uur en 15.00 uur. Het museum gaat op 15 augustus dicht in verband met een ingrijpende verbouwing.

Geen nood, minstens zo interessant is het Stoottroepen Museum, blijft het hele jaar op woensdag- en vrijdagmiddag open (zie kader).

Koe Ina

Een museum bezoeken kan mooi als het regent. Maar als de zon schijnt, is het Asser bos, zeker voor jongere kinderen, veel aantrekkelijker. In het bos ligt namelijk een leuke kinderboerderij, de Hofstede geheten. In de wei kunnen kinderen onder andere geitjes, twee zwart-witte varkens en de roodbonte koe Ina aaien. Op het vogeleiland lopen trotse pauwen, dikke kalkoenen en prachtige parelhoenders. Terwijl de kinderen zich vermaken in het speeltuintje, kunnen de ouders een kopje koffie drinken in de bijbehorende Theeschenkerij. Een wandeling door het bos naar het Hertenkamp hoort er ook bij.

Per boot

Hoewel je het niet zou verwachten, kun je ook varen in Assen. Het centrum van de provinciehoofdstad is sinds 2008 weer voor pleziervaartuigen bereikbaar. In dat jaar werd de Oude Vaart in ere hersteld. Waterrecreanten die onderweg zijn van Meppel naar Groningen, kunnen vanaf de Drentse Hoofdvaart een uitstapje maken naar het centrum van Assen. Volgens een medewerker van de VVV wordt daar ’s zomers veelvuldig gebruik van gemaakt. Deze zomer is het ook mogelijk rondvaarten te maken. De rondvaartboot vertrekt bij de Kop van de Vaart in het centrum van Assen.

www.ditisassen.nl; www.drentsmuseum.nl


Op militair terrein

Onverwachts interessant is het Stoottroepen Museum op het terrein van de Johan Willem Frisokazerne in Assen. Het kost even wat moeite om er te komen, want bezoekers moeten zich bij de poort melden bij de Koninklijke Marechaussee. Zonder identiteitsbewijs kom je geen stap verder, want de wacht wil precies weten wie je bent.

Bezoekers worden vervolgens over de kazerne begeleid naar de ingang van het Stoottroepen Museum. Ergens anders rondneuzen is duidelijk niet de bedoeling. Gelukkig is er in het monumentale museumgebouw genoeg te ontdekken over het Bataljon Stoottroepen. Vriendelijke gidsen nemen alle tijd om alles over het legeronderdeel te vertellen.

De Stoottroepen zijn in 1944 ontstaan uit leden van het verzet uit de bevrijde provincies Limburg en Noord-Brabant. Hun eerste taak was het bevrijden van de rest van Nederland. Daarna zijn ze onder andere ingezet in Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea, voormalig Joegoslavië en Afghanistan. Van elke periode is een kleine expositie gemaakt. Sinds een reorganisatie in 1994 is de eenheid opgenomen in de Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht.

Het museum heeft een stiltekamer waar alle 376 omgekomen stoottroepers worden herdacht. Op een wand staan hun namen. Luitenant Timo Smeehuizen is een van de laatst toegevoegden. De meeste stoottroepers (256) sneuvelden in Nederlands-Indië.

www.stoottroepers.nl


Triptips

De trapauto’s van Verkeerpark Assen zijn overbekend. In de felgekleurde wagentjes kunnen kinderen vanaf zo’n 1,10 meter zelf het circuit verkennen.
www.verkeersparkassen.nl, www.erdeeshop.nl voor een lezersaanbieding

In recreatiegebied Baggelhuizen kun je zwemmen, surfen, moutainbiken, paardrijden en forellen vangen.
www.nnvv.nl

Drenthe is de provincie van de hunebedden. Alles over deze prehistorische graven is te zien in het Hunebedcentrum in Borger.
www.hunebedcentrum.nl

Speelstad Oranje biedt volop speelplezier voor kinderen van 2 tot 13 jaar. Er staan tientallen attracties en speeltoestellen.
www.speelstadoranje.nl

In herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt over het leven van slachtoffers en overlevenden van Kamp Westerbork verteld.
www.kampwesterbork.nl

Kennismaken met het Drentse plattelandsleven van vroeger kan goed in het museumdorp Orvelte.
www.orvelte.eu

De geschiedenis van het Nederlandse strafrechtsysteem staat centraal in het Gevangenismuseum in Veenhuizen.
www.gevangenismuseum.nl

In het erfgoedcentrum Veenhuizen kom je van alles te weten over de bijzondere cultuur van Drenthe.
www.veenhuizenboeit.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer