'Kwaliteit zorg staat onder druk’
De kwaliteit van de zorg staat onder druk. De werkenden in de sector zijn niet positief over de toekomst. De helft denkt na over een baan buiten de zorg. Dat is de uitkomst van de Nationale Enquete ‘Werken in de Zorg’. Het onderzoek is een initiatief van zorgverzekeraar Menzis, die de uitkomsten dinsdag naar buiten bracht.
Bijna twee derde van het personeel verwacht dat de kwaliteit van de zorg afneemt. Dat komt door te weinig geld, te hoge werkdruk en te veel administratie.Aan de enquete hebben 4144 werkenden in onder meer ziekenhuizen, de thuiszorg, de geestelijke gezondheidszorg, huisartsenzorg en fysiotherapie meegedaan. Menzis wilde weten wat de ervaringen van zorgverleners zijn en hoe zij aankijken tegen de ontwikkelingen in de sector.
Meer dan de helft (53 procent) van het personeel geeft aan dat er te weinig tijd is om aan al het werk toe te komen. Daardoor heeft twee derde het gevoel dat ze minder goed voor de patiënten kunnen zorgen. Daarbij komt dat zorgverleners veel tijd kwijt zijn aan administratie. Die slokt 40 procent van hun tijd op.
Menzis gaat naar aanleiding daarvan de administratieve taken verder terugdringen. De verzekeraar is bang dat personeel de zorg verlaat en kiest voor een baan in een andere sector. „Voldoende, goed en gemotiveerd personeel is onmisbaar om zorg voor iedereen toegankelijk, betaalbaar en van hoge kwaliteit te houden.”