Leterme: Geen paniek zaaien over euro
De Belgische demissionaire premier Yves Leterme vraagt de Duitse bondskanselier Angela Merkel en anderen om voorlopig te zwijgen over de euro en Griekenland. Doordat Merkel vrijdag zei dat het succes van de omvangrijke reddingsoperatie nog niet verzekerd is, kelderden de koersen van de euro en aandelen.
De euro is maandag gedaald tot 1,2306 dollar. Dat is de laagste stand in vier jaar. Tijdens de handel in Tokio daalde de koers in de eerste uren naar het laagste punt sinds oktober 2008: 1,2336 dollar. De euro dook vrijdag al onder de 1,25 dollar. Dat was het laagste niveau sinds begin maart vorig jaar. Een dag eerder noteerde de munt nog boven de 1,26 dollar.„We hebben als eurolanden afspraken gemaakt. Het debat moet voleindigd zijn, het moet afgesloten worden. We moeten niet zoals Merkel nog twijfel opwerpen over de uitvoerbaarheid ervan”, zei Leterme zondag in het Vlaamse tv-programma De Zevende Dag. Hij herinnerde eraan dat Belgische Kamerleden vroeger zelfs strafbaar waren als ze de Belgische frank in diskrediet brachten.
De regeringsleiders van de eurolanden hebben vorige zondag voor 750 miljard euro aan garanties afgegeven om noodlijdende eurolanden te helpen. Desondanks noemde Merkel de situatie in Europa vrijdag „zeer zeer ernstig” en succes „nog niet verzekerd”. Topman Josef Ackermann van Deutsche Bank zei bovendien dat hij eraan twijfelt of Griekenland ook na de miljardensteun van Europa en het IMF wel zijn schulden zou afbetalen.
Guy Verhofstadt, fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement, haalde zondag eveneens uit naar de uitspraken van Merkel. „Dat was niet zo’n verstandige uitspraak van de bondskanselier”, zei hij in tv-programma Buitenhof. „Als degenen die het akkoord in vijf maanden hebben opgesteld twijfel gaan zaaien over de haalbaarheid, dan halen ze het akkoord onderuit. Laten we maar stoppen met het gekakel van regeringsleiders.”
Verhofstadt verdedigde verder plannen om een Europees economisch bestuur te vormen, zodat niet langer elk EU-land nog zelf een eigen koers kan kiezen. Hij wil ook sancties voor landen die zich niet aan het Brusselse begrotingsbeleid houden. Verhofstadt steunt ook het idee dat Europa de nationale begrotingen van landen kan meebepalen, nog voor de presentatie bij bijvoorbeeld Prinsjesdag. De Finse liberale EU-commissaris Olli Rehn (Monetaire en Economische Zaken) deed daartoe recent een voorstel.
De Belgische oud-premier, bekend om zijn pleidooi voor een Verenigde Staten van Europa, brak opnieuw een lans voor Europese belastingen en grensoverschrijdende kieslijsten voor het Europees Parlement.