Politiek

Affaire nekt carrière spindoctor De Vries

Nooit wrijven in een vlek, luidde het motto van Jack de Vries in zijn periode als CDA-strateeg. De commotie die deze week in de media ontstond omtrent zijn buitenechtelijke affaire met een Defensiemedewerkster, viel ook voor Nederlands bekendste spindoctor niet meer weg te poetsen.

Marcel ten Broeke
14 May 2010 23:29Gewijzigd op 14 November 2020 10:33
De Vries. Foto ANP
De Vries. Foto ANP

Jacob Gabe de Vries kwam op 25 juli 1968 ter wereld in Drachten. Hij studeerde politicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, was voorzitter van de CDA-jongerenorganisatie (het CDJA) en werd na zijn studie persoonlijk medewerker van CDA-Kamerlid Koetje.Tijdens zijn militaire dienst werkte De Vries als voorlichter bij de landmacht. Dat zorgde in december 2007 aanvankelijk voor een warm onthaal op Defensie, waar hij als opvolger van zijn partijgenoot Van der Knaap het staatssecretariaat aanvaardde.

De Vries was toen pas enkele maanden weg van het Binnenhof, waar hij naam en faam verwierf als spindoctor en partijstrateeg voor het CDA. Ook gold hij als dé vertrouweling van premier Balkenende.

In Den Haag bleek De Vries –getrouwd, twee zonen– bijzonder bedreven in de contacten met de pers. Als journalisten nieuwtjes over de ministerraad wilden weten, moesten ze bij De Vries zijn, die daardoor al snel de bijnaam ”Jack het Lek” kreeg. Vanwege zijn grote politieke invloed kreeg De Vries in krantenartikelen lovende kwalificaties als „koning van het Binnenhof” en „machtiger dan een minister.”

Als CDA-strateeg wist De Vries, in de roerige jaren na de val van het paarse kabinet in 2002 en de moord op Pim Fortuyn, de onervaren Balkenende stevig te positioneren. De Vries deed dat met een on-Nederlandse manier van campagne voeren, waarmee hij ook vijanden maakte, met name onder PvdA’ers. Die associëren hem nog altijd met de harde verkiezingscampagne van 2006, waarin Balkenende, na influisteringen van De Vries, PvdA-leider Bos wist neer te zetten als een „draaikont.”

Als staatssecretaris kwam De Vries –lid van de Nederlands gereformeerde kerk in Oegstgeest– al snel in aanvaring met de militaire vakbonden. Die noemden hem arrogant, omdat hij in hun ogen te weinig op had met personeelskwesties.

In de Tweede Kamer doorstond De Vries de hevige reuring omtrent de aanschaf van het gevechtstoestel JSF, waardoor het kabinet langs de afgrond scheerde.

Het slotakkoord van de politieke carrière van De Vries werd ingezet toen het televisieprogramma RTL Boulevard maandagmiddag openbaarde dat de CDA’er intrek had genomen in een kazerne in Den Haag vanwege echtelijke problemen door zijn relatie met een vrouwelijke adjudant.

Hoewel de affaire, politiek gezien, heel even met een sisser voor de CDA’er leek af te lopen, viel het gevecht tegen alle negatieve publiciteit –onder meer De Telegraaf pakte flink uit met foto’s waarop zowel zijn echtgenote als zijn minnares te zien was– voor De Vries niet meer te winnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer