Vermissing in Sahara één groot mysterie
De verdwijning van een Nederlandse motorrijder in het Algerijnse deel van de Sahara blijft een groot mysterie. De man wordt al meer dan een maand vermist en zou oorspronkelijk begin maart thuiskomen, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Zoektochten uit de lucht hebben tot nu toe niets opgeleverd. Dinsdag is een kamelenkaravaan vertrokken om het onherbergzame gebied op traditionele wijze te doorzoeken.
De Nederlander is niet de enige die vermist wordt. Een groep van zes Duitsers en een Zwitsers reisgezelschap van vier verdwenen rond dezelfde tijd in hetzelfde gebied. Ondanks intensieve zoektochten door de Algerijnse autoriteiten, ondersteund door Interpol en de betrokken ambassades, is nog geen enkel spoor van de personen en hun voertuigen gevonden.
De drie onafhankelijk van elkaar reizende groepen waren per motor en terreinwagen op weg naar de Grafheuvel. Deze streek in het Algerijnse deel van de Sahara kreeg zijn naam door de vele doden die vielen in gevechten tussen de Franse kolonisten en de Toearegs.
Volgens de Duitse Sahara-expert Werner Nöther is het uitgesloten dat de drie reisgroepen gelijktijdig de weg zijn kwijtgeraakt. Dat is onmogelijk omdat elk gezelschap was uitgerust met het GPS-satellietsysteem. De Zwitserse groep had bovendien ook nog een satelliettelefoon.
Een oorzaak voor de verdwijning zou het weer kunnen zijn. Rond 22 februari had het heftig geregend in die streek. Droge rivierbeddingen kunnen hierdoor heel snel veranderen in razende stromen. Maar deze verdwijnen ook weer even snel, volgens Nöther. Bovendien is vooralsnog geen enkel spoor van voertuigen of materieel gevonden.
Ontvoering is ook niet ongebruikelijk in het gebied. Maar een eis om losgeld is niet binnengekomen. Ook overvallen door nomaden komen in de Sahara voor, waarbij ze de auto’s meenemen. Maar de dieven laten normaal gesproken de slachtoffers levend achter.
Het blijft dus speculeren wat er met de drie afzonderlijke reisgezelschappen is gebeurd. De Algerijnse autoriteiten hebben inmiddels ook vliegtuigen met warmtecamera’s ingezet. De kamelenkaravaan wordt over ongeveer een week terug verwacht. De hoop dat de elf reizigers alsnog gevonden worden, neemt echter met de dag af.