Britse regering gaat miljarden bezuinigen
De nieuwe regering in Groot–Brittannië voert op korte termijn een reeks bezuinigingen door om het enorme begrotingstekort van het land terug te dringen. Nog dit financiële jaar wordt er voor 6 miljard pond (ruim 7 miljard euro) aan overheidsbestedingen geschrapt en binnen vijftig dagen moet een zogenoemde ’noodbegroting’ klaar zijn.
Dat meldde de BBC woensdag op basis van bronnen binnen de Conservatieve partij. Het begrotingstekort bedraagt op dit moment 163 miljard pond (192 miljard euro), oftewel meer dan 11 procent van het bruto binnenlands product.„We gaan structurele hervormingen doorvoeren in het bancaire systeem, het onderwijs en de sociale zorg, zodat we een economie hebben die werkt voor iedereen", aldus George Osborne, de nieuwe minister van Financiën en lid van de Conservatieve partij. De Liberaal–Democraten, de tweede partij in de coalitieregering, wilden eigenlijk pas volgend jaar beginnen met bezuinigen om het fragiele economische herstel niet in gevaar te brengen. De Conservatieven wilden sneller het mes zetten in de bestedingen en lijken op veel terreinen hun zin te hebben gekregen.
Het vervangen van de nucleaire Trident–onderzeeërs gaat door, hoewel de Lib Dems zich in de verkiezingscampagne hard hadden gemaakt voor het schrappen van het peperdure wapenprogramma. De door Lib Dem voorgestelde villatax op panden met een waarde van meer dan 2 miljoen pond is van de baan. De Conservatieven hebben als tegenprestatie moeten afzien van de door hun achterban zeer gewenste verlaging van de belasting op erfenissen.
Lib Dem krijgt wel deels haar zin met een voorstel om relatief arme Britten geen belasting te laten betalen over de eerste 10.000 pond die ze verdienen. Op de ’langere termijn’ moet dat doel worden bereikt, zo hebben Lib Dem en de Conservatieven afgesproken. Arme gezinnen krijgen financiële hulp om goede scholing voor hun kinderen te garanderen.
De Conservatieven krijgen hun zin met een limiet op het aantal immigranten uit landen die niet behoren tot de Europese Unie, terwijl Lib Dem heeft afgezien van een amnestieregeling voor mensen die al jaren illegaal in het Verenigd Koninkrijk verblijven.