Binnenland

„Laat coffeeshop in Kampen toe”

Door de gemeente Kampen geraadpleegde deskundigen bepleiten het toelaten van een coffeeshop in de stad. Sluiting van de enige huidige voorziening in de stad zou gebruikers mogelijk in aanraking brengen met het criminele circuit, blijkt uit een onderzoek van de gemeente.

Van onze correspondent
11 May 2010 10:48Gewijzigd op 14 November 2020 10:30
KAMPEN – Door de gemeente Kampen geraadpleegde deskundigen bepleiten het toelaten van een coffeeshop in de stad. Sluiting van de enige huidige voorziening in de stad zou gebruikers mogelijk in aanraking brengen met het criminele circuit, blijkt uit een on
KAMPEN – Door de gemeente Kampen geraadpleegde deskundigen bepleiten het toelaten van een coffeeshop in de stad. Sluiting van de enige huidige voorziening in de stad zou gebruikers mogelijk in aanraking brengen met het criminele circuit, blijkt uit een on

De resultaten van dit onderzoek worden woensdagavond in een commissie van de gemeenteraad toegelicht.Officieel kent de gemeente een nuloptie. Er zou in de stad dus geen enkele coffeeshop geduld of gedoogd mogen worden. Toch wordt er met medeweten van de politiek al 25 jaar softdrugs verkocht in ’t Keldertje.

In het onderzoek staat beschreven hoeveel gebruikers er in Kampen naar schatting zijn en hoe een mogelijke sluiting van ’t Keldertje zou kunnen uitpakken. Volgens de uitbaters van de voorziening achter een kelderluik in de Schoolstraat in Kampen kloppen er dagelijks tussen de 150 en de 200 klanten voor softdrugs aan. Uit een bevolkingsonderzoek blijkt dat circa 1,3 procent van de inwoners van de gemeente recent softdrugs heeft gebruikt.

Tactus Verslavingszorg denkt niet dat het aantal gebruikers van softdrugs in Kampen zal stijgen als ’t Keldertje dichtgaat. Deze organisatie betwijfelt echter of het gebruik zal afnemen. „Mensen stoppen ook niet met roken als de tabakszaak om de hoek dicht gaat”, aldus het onderzoeksrapport. Tactus vermoedt en vreest dat de handel zich naar buiten, naar de straat verplaatst. „Hierdoor komen softdrugsgebruikers in contact met criminelen die zich ook bezighouden met de handel in harddrugs. Bovendien zijn straathandelaren niet controleerbaar.”

Het officieel toestaan van de coffeeshop zal geen sterkere toeloop veroorzaken, meent Tactus. „Gezien het feit dat ’t Keldertje er al 25 jaar zit, is het niet waarschijnlijk dat het verlenen van een formele status het aantal klanten zal doen toenemen.”

Ook de Stichting Jongerenwerk Kampen verwacht niet dat bij sluiting van de coffeeshop het aantal gebruikers in de IJsselstad zal afnemen.

De stichting vreest eveneens een toenemende invloed van straatdealers, die zich vooral op harddrugs zou richten.

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid schrijft dat nulbeleid „kan leiden tot het ontstaan van illegale verkooppunten, met alle negatieve gevolgen van dien.”

De in oktober aangetreden burgemeester Koelewijn (ChristenUnie) zei eerder dit jaar dat het drugsbeleid sowieso op de schop gaat.

Zijn voorganger, de VVD’er Oosterhof, deed in maart 2003 daarentegen een vergeefse poging twee coffeeshops in de stad gedoogd te krijgen. Ondanks de keuze van de raad voor de nuloptie ging hij nooit over tot sluiting van ’t Keldertje.

De gemeenteraad bevestigde in februari zijn keus voor de nuloptie. Dit nadat de plaatselijke partij Gemeente Belang Kampen een motie tot sluiting van ’t Keldertje indiende na klachten van omwonenden van de coffeeshop. Deze motie werd met een krappe meerderheid aangenomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer