OM: Paarlberg zet de waarheid naar zijn hand
HAARLEM (ANP) – Het verhaal van de verkoop van kunstwerken, waarvoor Jan–Dirk Paarlberg zegt 8,5 miljoen gulden aan contant geld te hebben gekregen van een onbekende koper, is niet aantoonbaar en niet aannemelijk. In de manier waarop Paarlberg zo’n oncontroleerbare verklaring meent te kunnen geven, ziet het openbaar ministerie (OM) het bewijs dat Paarlberg bereid is de waarheid naar zijn hand te zetten.
Dat zei officier van justitie Koos Plooij maandag voor de rechtbank in Haarlem tijdens het requisitoir. Daarin zette het OM de ene na de andere verklaring van Paarlberg weg als ongeloofwaardig.Het OM verdenkt Paarlberg onder meer van het witwassen van de miljoenen die misdaadkopstuk Holleeder heeft afgeperst van Willem Endstra, die in 2004 werd geliquideerd. Dit zwaarste punt op de dagvaarding komt dinsdag aan bod, wanneer het OM ook haar strafeis bekendmaakt.
Paarlberg zou het geld uit de verkoop van de kunst hebben gebruikt voor het kopen van aandelen in exploitatiemaatschappij ’t Gooier Hoofd, terwijl hij moest weten dat er een luchtje aan zat. Aan de verklaringen van Paarlberg hierover kleven een groot aantal „merkwaardige feiten en omstandigheden", aldus het OM. Zo blijft het onduidelijk om welke kunstwerken het precies gaat. Paarlberg zegt dit niet meer te weten en hij stelt geen papieren te bewaren van kunst die hij heeft verkocht.
„Waar doet dit aan denken?" vroeg de officier van justitie zich af, refererend aan het briefje waarop Paarlberg stelt de ontvlechtingsafspraken met Endstra te hebben geschreven. Het briefje is volgens de zakenman zoekgeraakt. Ook op dit punt zijn de verklaringen van Paarlberg dan ook niet controleerbaar. Een kenmerk van witwassen is volgens het OM de ondoorzichtigheid van transacties, waarbij de herkomst van het geld buiten beeld blijft.
Het OM waagde zich op glad ijs met de „hypothese" dat het bedrag van 8,5 miljoen gulden wel eens in verband kan worden gebracht met de handel van de criminelen Etiënne U. en Johan V., alias De Hakkelaar, in die tijd. Paarlberg onderhield rond 1998 „intensief zakelijk contact" met garagebedrijf Van Asselt, waar types als drugshandelaar V. en U., die bekend stond als lijfwacht van de in 1991 vermoorde Klaas Bruinsma, klant waren. Paarlberg zou zich in 1996 hebben gemengd in een gerechtelijke procedure rond een in beslag genomen Ferrari van U.