Economie

Kamer neigt naar steun voor EU-noodplan

Een meerderheid van de Tweede Kamer neigt ernaar om in te stemmen met het EU–noodplan voor stabiliteit in de eurozone met een waarde van 500 miljard euro. CDA en VVD steunen de hoofdlijnen van het pakket en ook de PvdA ziet zich voor een situatie geplaatst waarin ingegrepen moest worden. „Of we willen of niet".

ANP
10 May 2010 17:35Gewijzigd op 14 November 2020 10:30

Het noodplan behelst een vangnet van in totaal 720 miljard euro, waarvan 60 miljard van de Europese Commissie, 440 van de eurolanden en 220 afkomstig is van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De Tweede Kamer stemt dinsdag over het plan en zal dan naar verwachting instemmen.Het CDA is elk geval blij met de overeenkomst en het ’vangnet’ voor noodlijdende eurolanden. „Als er niets gedaan wordt, dan zal de rekening bij de belastingbetaler terechtkomen", zei CDA’er De Nerée. Ook VVD–Kamerlid Weekers sluit zich aan bij het noodplan. „Dit zijn hele bizarre tijden waarin kennelijk onorthodoxe oplossingen nodig zijn om erger te voorkomen".

De PVV is tegen. „Laten we ons meeslepen in de financiële afgrond of snijden we op tijd de lijnen door?" zei Kamerlid Van Dijck. SP’er Irrgang waarschuwde voor paniek en maakte een vergelijking met de situatie die een schreeuwende man tijdens dodenherdenking in Amsterdam veroorzaakte. „Mensen begonnen te rennen in paniek en daar komen ongelukken van".

Ook de PvdA en GroenLinks waren kritisch. „Opnieuw worden we gegijzeld door banken die niet mogen omvallen, worden we gegijzeld door een systeem dat niet mag falen en door speculanten", zei PvdA’ er Tang.

Demissionair minister van Financiën De Jager schetste de ernst van de situatie afgelopen weekend, die volgens hem te vergelijken was met de periode vlak voor de internationale kredietcrisis in september 2008, toen de Amerikaanse bank Lehman Brothers omviel. Vrijdag verslechterde de situatie in de eurozone snel na een mogelijk georganiseerde aanval van speculanten. „U zou van uw stoel vallen als u hoorde welke landen plotseling niet meer kredietwaardig zouden zijn", zei De Jager.

Het ging volgens hem om een „volstrekt onterechte" beoordeling van in de kern gezonde landen. Hij noemde het herstel van de euro en de Europese beurzen een „zwarte dag" voor de speculanten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer