Langdurig zieke en waterschap de dupe
Cliënten die gebruikmaken van AWBZ-voorzieningen en ambtenaren die werkzaam zijn bij waterschappen krijgen in de komende kabinetsperiode te maken met ingrepen door de overheid.
Dat blijkt uit de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen, waarvan deze krant vrijdag een uitgebreid overzicht publiceert. De meeste partijen willen de zorg die uit de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) voortvloeit (voor ouderen, jongeren, mensen met een handicap en de geestelijke gezondheidszorg), flink op de schop nemen. De zorg moet worden beperkt tot de langdurige onverzekerbare zorg.Het gevolg hiervan is onder meer dat bepaalde onderdelen van de jeugdzorg worden versoberd of naar de gemeenten worden overgeheveld.
Wie gebruikmaakt van ouderenzorg (verpleeghuiszorg en bejaardenhuizen) zal in de toekomst apart huur voor het wonen moeten betalen. Waarschijnlijk moet men ook hun eten zelf gaan betalen. Na jaren van discussie willen de meeste partijen een scheiding maken tussen wonen en zorg. Nu wordt alles uit de AWBZ betaald en straks alleen de echte zorg. Cliënten moeten dan zelf huur gaan betalen. Wie daarvoor onvoldoende inkomen heeft, kan een beroep doen op huursubsidie.
Vrijwel alle partijen willen het aantal ministeries omlaagbrengen. Nu zijn er zestien departementen. Over de aantallen denken ze verschillend.
Alle partijen –uitgezonderd de SGP– willen ook de waterschappen herstructuren. De meeste fracties vinden dat waterschappen deel uit moeten gaan maken van de provincies.
Ook staat als een paal boven water dat er de komende kabinetsperiode flink bezuinigd gaat worden. GroenLinks beperkt het tot 9 miljard en de VVD wil structureel 20 miljard minder uitgeven. De andere partijen zitten er tussenin.
Opmerkelijk is dat de Partij voor de Dieren geen uitgewerkt bezuinigingsbedrag voor de komende kabinetsperiode in het verkiezingsprogramma heeft opgenomen.