Bouw je huis in meccanostijl
Een eigen huis bouwen is leuk. Beetje meeschetsen met de architect, kleurtje uitzoeken bij de schilder en je hebt het huis van je dromen. Maar voor Jan Modaal is het onbetaalbaar. Best jammer, vond architect Lars Courage, en hij bedacht de stalen woning.
Een woonhuis van staal. Dat klinkt gek. „Snap ik ook wel”, zegt eigenaar Courage van Courage Architecten, die z’n eerste stalen huis voor zichzelf bouwde. „Ik zeg gekscherend vaak: wij wonen in een kleine Gammahal.” Bovendien moet de Apeldoorner opboksen tegen een woningmarkt waarvan het leeuwendeel uit bakstenen huizen met een puntdak bestaat. „Dat valt niet mee”, zegt Courage. „Maar ik geloof er in.”De architect weet eigenlijk alleen maar voordelen op te noemen van zijn concept, dat hij Bag-a-Box noemt. „Wil je serieus meedoen, dan moet een stalen huis net zo comfortabel zijn als een stenen huis en net zo persoonlijk aanvoelen. Daar hebben we op ingestoken en het is gelukt. De eerste huizen hebben we in Apeldoorn neergezet en we hebben ook een prijsvraag gewonnen in Apeldoorn voor twintig stalen huizen. De huizen zijn met 130.000 euro goedkoop, maar toch uniek. Je hebt niet de nare bijsmaak van een cataloguswoning.”
Courage Architecten won de prijsvraag omdat hij de concurrentie naar eigen zeggen met veelal traditionele plannen op essentiële punten voorbleef. De huizen zijn niet alleen goedkoop, maar vooral ook zuinig en duurzaam. „Ons eigen kantoor staat nu drie jaar. Onlangs hebben we het laten poetsen met biologisch afbreekbare was; één man was daar een week mee zoet en nu ziet het er weer uit als nieuw. Je hoeft nooit te schilderen, het pand is demonteerbaar, makkelijk uitbreidbaar en de panelen kun je recyclen.”
Klimaatbeheersing is een belangrijk punt voor staalbouw. „Stalen huizen warmen anders op en koelen anders af dan betonnen woningen. Hier moet je terdege rekening mee houden. Beton houdt warmte langer vast. Maar beton is ook veel trager. Voordat je het warm hebt in een onverwarmd, koud, bakstenen huis ben je een behoorlijke tijd verder. In onze stalen huizen gebruiken we energiezuinige luchtwarmtepompen, zodat je huis in een paar minuten behaaglijk warm is; en bij warmte ook behaaglijk koel.” Volgens Courage hoef je niet bang te zijn voor blazende ventilatoren in je nek. „De pomp blaast door een soort sok de kamers in, zodat de warme of koude lucht haast onmerkbaar naar beneden dwarrelt.”
De stalen huizen die Courage standaard levert, zijn typische starterswoningen van 10 of 12 meter diep. „Je hebt twee groepen starters. De ene groep kiest voor veel ruimte, de andere wil graag een gave woonbeleving. Wij proberen dat te combineren. Kopers kunnen vragen om twee lege verdiepingen, die ze zelf kunnen inrichten met ruimtescheidende elementen of wanden. Alsof ze een meccanodoos in handen hebben. Als ze dat niet willen, leveren we het huis met kamers. Tegelijkertijd heb je voor een goede prijs een huis dat de kick geeft van een industriële omgeving. We proberen op een IKEA-achtige manier design te leveren.”
Dat design zit ’m in de mogelijkheid om veel glas te gebruiken, maar bij de Bag-a-Box ook in de stalen voorgevel. „Je kunt daar een kleur naar keuze in verwerken, maar het is technisch ook mogelijk om een foto te gebruiken. Woon je in een omgeving van bloesembomen, dan kun je bijvoorbeeld een sterk uitvergroot beeld van zo’n roze bloesemknop gebruiken.”
Er kleven ook nadelen aan een stalen woonhuis. Je kunt niet zomaar een schilderijtje ophangen, en waar bevestig je de wastafel? „Zware dingen kun je ophangen door hechthout tussen de wanden te bevestigen. Dat moeten we er van tevoren inzetten, maar het kan prima. En schilderijen kun je ophangen aan zo’n richeltje dat je ook wel in kantoren ziet.” Maar hoe zit het met het geluid? Heeft zo’n stalen pand niet de akoestiek van een kantoortoilet? Volgens Courage niet. „In de plafonds brengen we een dempend profiel aan.”
Courage ziet de orderportefeuille met z’n stalen huizen gestaag groeien. „Dat is uniek in deze tijden. En de reacties zijn heel positief. Dus ik verwacht wel dat de populariteit gaat toenemen. Wat de boer niet kent, dat eet-ie niet. Als er een paar huizen staan, zul je zien dat er meer interesse ontstaat.” Serieuze competitie met de stenen woningbouw is nog zachte toekomstmuziek. „Daar is Nederland nog niet klaar voor.”
Laptop op schoot
Het komende jaar wordt het onlineonderdeel van Bag-a-Box verder uitgewerkt. „Uiteindelijk willen we er naartoe dat mensen op internet hun huis kunnen indelen en vormgeven. Ze moeten opties kunnen aanvinken, net zoals je bij de aanschaf van een auto doet. Daar een muurtje, hier de trap enzovoort, enzovoort.” Nu doet Courage Architecten dat samenstellen gewoon op het kantoor met de klant, als die daarom vraagt. „Maar het zou mooi zijn als het zo gemakkelijk wordt dat iedereen met de laptop op schoot zijn huis kan indelen.”