Oud-directeur Fireworks doet aangifte smaad
Advocaat Gabriël Meijers heeft namens zijn cliënt, ex-directeur W. Pater van de voormalige vuurwerkfabriek SE Fireworks, bij het openbaar ministerie in Almelo aangifte gedaan van smaad en laster door de schoonzus van Pater.
Het OM bevestigde vrijdagavond de aangifte. De vrouw verklaarde deze week bij het OM en voor de camera’s van RTV Oost dat Pater en de klusjesman hadden afgesproken om zaterdag 13 mei 2000 aan het werk te gaan, de dag van de vuurwerkramp.Pater heeft altijd ten stelligste ontkend dat hij op die zaterdag op het terrein van Fireworks is geweest. Volgens Meijers heeft Pater een waterdicht alibi en schaadt de verklaring van de vrouw zijn cliënt.
Uit de schriftelijke verklaring die de regionale omroep aan het OM heeft gegeven, zou blijken dat de enorme explosie is ontstaan door een bedrijfsongeval en niet door brandstichting.
Bij de ramp in Enschede, volgende week tien jaar geleden, kwamen 23 mensen om het leven. Honderden mensen raakten gewond. Een complete woonwijk werd verwoest.
Pater en mededirecteur R. Bakker werden strafrechtelijk vervolgd en uiteindelijk in 2005 veroordeeld tot celstraf. André de Vries uit Enschede werd berecht op verdenking van brandstichting, maar de rechter sprak hem uiteindelijk vrij.
Ex-directeur Bakker van de vuurwerkfabriek heeft op grond van recente ontwikkelingen het vertrouwen dat het onderzoek naar de vuurwerkramp wordt heropend. Dat meldde zijn advocaat, Jillis Roelse. Nieuw onderzoek naar de Enschedese vuurwerkramp zou gedaan moeten worden door politie- en justitiemensen van buiten het arrondissement Almelo, zo vindt Roelse.
Het zou volgens hem het beste zijn als het onderzoek onder leiding zou staan van een afdeling van het OM die nog nooit iets met de vuurwerkramp te maken heeft gehad.
Bakker werkt momenteel aan een herzieningsverzoek. Hij wil de Hoge Raad vragen zijn strafzaak opnieuw te laten behandelen, omdat er volgens hem nieuwe feiten aan het licht zijn gekomen.
Onlangs meldde misdaadjournalist Simon Vuyk dat de ramp mogelijk is veroorzaakt door zogeheten ijsfonteintjes, vuurwerk dat voor het grootste deel bestaat uit nitrocellulose. Dit buskruittype is in combinatie met zwaarder vuurwerk zeer explosief. De ijsfonteintjes zouden twee dagen voor de vuurwerkramp zijn bezorgd.