Onrust op beurzen houdt aan
Ondanks de miljardenhulp die aan Griekenland is toegezegd, maken beleggers zich mondiaal nog altijd grote zorgen over afloop van de Europese schuldencrisis. In Amerika raakten de koersen donderdagavond zelfs even in een vrije val.
In korte tijd schoten de koersen daar honderden punten naar beneden. Op het dieptepunt noteerde de Dow-Jonesindex een verlies van zo’n 9 procent, de sterkste daling ooit in de tussentijdse handel.Volgens bronnen raakten beleggers in paniek en werd de verkoopgolf in gang gezet door een onjuist ingevoerde order. Toen de paniekaanval voorbij was, liepen de koersen weer wat op, maar dat nam niet weg dat de beurzen een fors verlies van ruim 3 procent leden. De Amerikaanse beursautoriteiten stelden vrijdagmorgen een onderzoek in naar de plotselinge koersval.
Ook de AEX-index Amsterdam koerste vrijdagmorgen fors lager. Omstreeks 11.30 uur noteerde de index 316,94 punten, een verlies van 1,6 procent.
Beleggers zijn in mineur omdat zij hoopten dat de Europese Centrale Bank donderdag aanvullende maatregelen zou nemen om te voorkomen dat de crisis in Griekenland overslaat naar andere landen. Die bleven echter uit.
Te midden van de onrust daalde ook de euro donderdag verder tegenover de dollar. Op het dieptepunt noteerde de Europese eenheidsmunt 1,25 dollar, het laagste niveau in veertien maanden. De munt staat al langer onder sterke druk door aanhoudende onrust over de schuldencrisis. Overeenstemming over een reddingsplan van in totaal 110 miljard euro voor het noodlijdende Griekenland heeft daar vooralsnog geen verandering in gebracht, al herstelde de euro vrijdagmorgen enigzins (tot ruim 1,27 euro) na berichten dat de ministers van Financiën van de G7-landen de schuldenproblematiek gaan bespreken.
De Tweede Kamer kwam vrijdagmorgen speciaal terug van reces om met demissionair minister De Jager van Financiën te debatteren over de hulp aan Griekenland. De eurolanden willen Athene 80 miljard euro lenen, wat voor Nederland neerkomt op 4,7 miljard euro. De overige 30 miljard komt van het IMF.
Na het debat zou de Kamer hoofdelijk stemmen over de noodhulp. Zonder steun van het parlement kan premier Balkenende vrijdagavond op een top van de eurolanden in Brussel niet definitief instemmen met het reddingsplan.
De ministers van Financiën van de eurolanden werden het daar afgelopen zondag al wel over eens, maar een aantal lidstaten, waaronder Nederland en Duitsland, moest vrijdagmorgen nog toestemming vragen aan hun parlement.
Een Kamermeerderheid leek vrijdagmorgen in te zullen stemmen met de lening aan de Grieken. PvdA en SP willen wel dat de Europese banken daarbij ook een financiële bijdrage leveren. Het CDA vindt dat banken leningen moeten verlengen als die binnenkort aflopen.
Van de PVV echter mag Nederland „geen eurocent in het noodlijdende Griekenland pompen.” De partij vindt dat bekeken moet worden of Nederland uit de eurozone kan stappen, aldus PVV-Kamerlid Van Dijck. Volgens hem is het de vraag of Nederland het uit te lenen geld ooit terugziet.
De VVD gaf aan in te zullen stemmen met de leningen, maar wil wel de garantie dat Griekenland de komende jaren niet op de toegezegde bezuinigingen kan terugkomen.