Buitenland

Volksgericht zet verhouding Libanon en Egypte op scherp

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft de Libanese autoriteiten donderdag opgeroepen dorpelingen te vervolgen die betrokken waren bij een lynchpartij van een van moord verdachte man. De Egyptische Mohammed Masallem werd 29 april vermoord door een woedende menigte in het Libanese bergdorpje Ketermaya.

Van onze correspondent
7 May 2010 11:24Gewijzigd op 14 November 2020 10:30

De afgelopen dagen werd hoe langer hoe meer duidelijk dat de kwestie zich van een lokaal incident heeft ontwikkeld tot een internationale affaire, die leidde tot spanningen in de betrekkingen van Libanon en Egypte.Ketermaya is een klein dorp in Libanon, op zo’n 25 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Beiroet. Het rustige dorp wordt door voornamelijk soennitische moslims bewoond. De affaire begon twee maanden geleden, toen Mohammed Salim Massalem een 15-jarig meisje in het dorp verkrachtte. Massalem was ongeveer een jaar geleden in Ketermaya komen wonen en werkte sindsdien in het dorp als slager. Hij had de Egyptische nationaliteit, maar woonde bij de tweede (Libanese) echtgenote van zijn vader.

Wegens de verkrachting van het meisje hing Massalem vervolging boven het hoofd, maar de Libanese wet biedt in dit soort zaken een eigenaardige uitweg. De wet stelt namelijk dat de Libanese staat van vervolging afziet als de verkrachter met zijn slachtoffer trouwt. Pogingen echter van Massalem om voor zo’n huwelijk toestemming te krijgen van de familie van het meisje waren op niets uitgelopen.

Op 28 april moet Massalem besloten hebben om in deze kwestie de bemiddeling van zijn buren te vragen. Het bejaarde echtpaar stond in het dorp in hoog aanzien. Bij hen woonden hun twee kleindochters van zeven en negen jaar, die ze in huis hadden genomen nadat hun dochter was gescheiden.

Niemand weet wat er die woensdag precies is voorgevallen tussen Massalem en zijn buren. ’s Middags werden de lichamen van het echtpaar en hun twee kleindochters aangetroffen in hun woning. Ze bleken alle vier op gruwelijke wijze te zijn vermoord.

Binnen enkele uren werd Massalem gearresteerd door de plaatselijke politie. Volgens bronnen binnen het korps zou hij een bekentenis hebben afgelegd, maar de politie bleek hierover de nodige twijfels te hebben. Daarom werd besloten om Massalem op 29 april, binnen 24 uur na de moorden, onder politie-escorte naar de plek van het misdrijf te brengen voor een reconstructie.

Toen de politieauto met Massalem in Ketermaya arriveerde, bleek het hele dorp te zijn uitgelopen, in afwachting van de begrafenisstoet van hun vier vermoorde plaatsgenoten.

Een stortvloed aan kritiek volgde na deze ernstige inschattingsfout van de autoriteiten. Vanwege de aard van het misdrijf waren vele Libanese media aanwezig om verslag te doen van de begrafenis, maar het liep uit op compleet andere reportages.

Toen de dorpsbewoners de politieauto met daarin Massalem zagen, ontstak een ware volkswoede. Voor het oog van de camera’s werd de auto tot stilstand gebracht. Massalem werd uit de auto gesleurd en door honderden dorpsbewoners geschopt en geslagen. De politie kon slechts toekijken. Vervolgens werd Massalem, meer dood dan levend, door de losgeslagen menigte van zijn kleren ontdaan en, vastgebonden op het dak van een witte auto, door het dorp gereden.

Op de beelden die ’s avonds op alle Libanese televisiejournaals werden vertoond, is duidelijk te horen hoe vrouwen de typische oosterse geluiden maken om uiting te geven aan hun vreugde. Na de beëindiging van de tocht werd Massalem met een slagershaak aan een elektriciteitsmast opgehangen, waar hij doodbloedde.

Ondertussen schreeuwde de dorpsmenigte, die van het schouwspel stond te genieten, ”Allahoe akbar” (Allah is groot) en maakte foto’s met mobiele telefoons. Pas na 45 minuten slaagden de autoriteiten erin om het naakte lichaam van Massalem weg te voeren.

Dankzij de talloze aanwezige cameraploegen kon het volksgericht ’s avonds op alle Libanese televisiezenders gevolgd worden. Een dag later, op 30 april, bereikten de beelden ook Egypte. Ze veroorzaakten daar een enorme schok en leidden tot reacties van diepe afschuw. Egyptische kranten kopten dat de Egyptische staat zijn in het buitenland verblijvende onderdanen geen enkele bescherming biedt.

De Egyptische unie van advocaten mengde zich in de discussie en eiste dat Egyptische juristen de rechtszaken in Libanon tegen in gebreke gebleven politieagenten en de dorpsbewoners bijwonen. De afgelopen dagen leidde de kwestie tot heftige debatten in het Egyptische parlement. Na dreigtelefoontjes wordt de Libanese ambassade in de Egyptische hoofdstad Caïro zwaar bewaakt.

De ernstig in verlegenheid gebrachte Libanese minister van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd minstens tien inwoners van Ketermaya voor het gerecht te zullen dagen. Hun namen zijn bekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer