Politiek

Kamer zet gesprek over veteranenwet door

De PvdA, SP, GroenLinks en D66 zetten een rondetafelgesprek over een veteranenwet volgende week in de Kamer door, ook al verbiedt Defensie haar eigen medewerkers eraan deel te nemen. Het gaat om tien genodigden, maar er blijven nog tientallen andere deelnemers over. Dat zijn veteranen buiten dienst, partners van veteranen en organisaties die zich bezighouden met aanverwante zaken. Dat zei PvdA–Tweede Kamerlid Angelien Eijsink donderdag.

ANP
6 May 2010 20:20Gewijzigd op 14 November 2020 10:30

De vier partijen willen zelf een veteranenwet gaan maken waarin onder meer de zorgplicht en de risico–aansprakelijkheid is geregeld. Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) werkt zelf ook aan een eigen veteranenwet, maar daar is de Kamer niet tevreden over.Het ministerie heeft zowel militairen als burgers die in dienst zijn van Defensie laten weten geen toestemming te geven voor het gesprek. Secretaris–generaal Ton Annink vindt het niet wenselijk dat militairen en ambtenaren mogelijk politieke standpunten gaan innemen. Het gaat om personeel dat ook betrokken is bij de eigen veteranenwet van Defensie. Dan zou het raar zijn dat ze ook gaan adviseren over een andere wet, vindt Defensie.

Eijsink noemt het verbod op deelname aan het gesprek “een gemiste kans”. Ze voelt zich belemmerd in haar werk als Kamerlid, omdat ze nu niet over alle informatie kan beschikken die ze nodig heeft. Ze wijst erop dat er geen politieke standpunten worden ingenomen bij het gesprek en dat de wet waar de Kamer mee bezig is, van een heel andere orde is dan de wet die de staatssecretaris in de pen heeft.

Millitaire vakbonden AFMP en ACOM denken ook mee met de initiatiefwet. AFMP–voorzitter Wim van den Burg begrijpt niet waarom Defensie weigert kennis en ervaring van militairen te delen met de Tweede Kamer. Hij heeft de indruk dat Defensie de initiatiefnemers van de wet de wind uit de zeilen probeert te nemen. Hij maakt zich vooral druk over de opmerking van Annink dat contacten met Kamerleden in beginsel zijn voorbehouden aan bewindslieden. Volgens de vakbondsman riekt dat naar censuur.

De VVD oppert dat de Kamer aangeeft welke kennis nodig is en dat De Vries dan de expert aanwijst. PvdA’er Eijsink gaat niet in op dit voorstel maar zegt dat „het fijn en verrassend is dat de VVD nu ook aan boord is".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer