Tv Tsjechië toont beelden moord op Duitsers
PRAAG (ANP/DPA) – In Tsjechië zijn voor het eerst beelden gevonden van de massale slachtpartijen op de Duitse minderheid aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De tv–zender CT2 zendt de beelden donderdagavond uit in het kader van een documentaire over de ’verdrijving’ van bijna 3 miljoen zogeheten Sudetenduitsers.
Op het onderwerp rustte lang een taboe in de Duits–Tsjechische verhoudingen. De amateurbeelden uit familiebezit zijn dan ook decennialang verstopt. Op de beelden is te zien hoe tientallen Duitsers worden doodgeschoten of met vrachtwagens worden overreden.Toen Oostenrijk–Hongarije na de Eerste Wereldoorlog uit elkaar viel en Tsjechslowakije zijn onafhankelijkheid verklaarde, kwamen bijna 3 miljoen Duitstaligen te wonen in het nieuwe land met een Slavische meerderheid. De Tsjechoslowaakse president Edvard Benes zei na WO II de Duitsers monsterlijk te vinden en besloot hen te verdrijven. Daarbij kwamen vele duizenden Duitsers om het leven.
Het huidige Tsjechië kende eeuwenlang een bloeiende Duitse cultuur. In de 14e eeuw was Praag het politieke, culturele en econonische centrum van Duitsland. Keizer Karel IV richtte er in 1348 de eerste universiteit van het Duitse taalgebied op. De Duitstalige gemeenschap in Praag bracht schrijvers voort als Franz Kafka. Tot het begin van de 20e eeuw gold het Prager Deutsch als het beste Duits.