Cultuur & boeken

De Bevrijding

Het is vooral een vrolijk boek. De vreugde over de Bevrijding spat van de pagina’s af. In ”De bevrijding” gaat het niet zozeer over de gevechten; meer over hoe de ‘gewone’ mensen het eind van de oorlog beleefden. En dan nog vooral de mooie kant ervan. Van het leed over geleden verliezen slechts hier en daar een glimp.

L. Vogelaar
6 May 2010 10:32Gewijzigd op 14 November 2020 10:29

”De bevrijding” is een gevarieerde bundel waarin taferelen uit het laatste oorlogsjaar zijn weergegeven, niet in chronologische volgorde, maar rond thema’s, zoals het leven tussen hoop en vrees, het verwelkomen van de bevrijders, de nasleep van de oorlog en de inspanningen om te herdenken. De royaal bemeten foto’s gaan vergezeld van beknopte, maar informatieve teksten.De foto op de Dam in Amsterdam op pagina 21 moet overigens niet vóór, maar enige tijd na de plotselinge schietpartij van de Duitsers gemaakt zijn. En dat prins Bernhard „een grote rol bij de bevrijding van Nederland” gespeeld zou hebben, is wel erg veel eer. Dat de winter van 1944-1945 extreem koud was, is ook weersproken; extreem was alleen de januarimaand. Op zowel pagina 49 als op 62 staat 1944 waar 1945 wordt bedoeld.

Humor was tijdens de oorlog een manier van overleven; grapjes als lichtstrepen in een somberduistere wereld. Over Seyss-Inquart bijvoorbeeld. De manke rijkscommissaris werd met namen als Seys Hink Wat en Judas Mankabenus bedeeld. Na de oorlog was het afreageren op –al dan niet denkbeeldige– moffenmeiden en anderen die aan de verkeerde kant stonden een manier van verwerking van wat soms nauwelijks te verwerken was.

De bevrijding, Gerjan Heij; uitg. Terra Lannoo, Arnhem, 2010; ISBN 978 90 8989 149 5; 145 blz.; € 24,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer