Opgemerkt
Helderheid
Een kleine kanttekening bij het artikel ”Ongehoorzaamheid is nu gebod” van prof. dr. W. J op ’t Hof (RD 23-4).Door sterk in te zoomen op de vrijheid van godsdienst wordt het beeld wazig en raakt het gelijkheidsbeginsel als hoofdfundament van onze doorontwikkelde beschaving en rechtsstaat buiten het gezichtsveld.
De Ontwerper van het voornoemde beginsel is Jezus. Het recht op vrijheid van godsdienst, onderwijs, politieke gezindheid, meningsuiting of vereniging werd in Zijn prediking niet genoemd. Maar Jezus maakte wel duidelijk dat niemand op grond van ras of geslacht kan pretenderen voorrechten te hebben boven anderen.
In de Tweede Wereldoorlog was het gelijkheidsbeginsel een fictie. Terwijl men op zondag onbelemmerd naar de kerk ging, werden in Westerbork de namen afgelezen van de Joden die maandag op transport moesten naar de gaskamer.
Vrijheid van godsdienst, levensovertuiging, meningsuiting en politieke gezindheid zijn gebaseerd op persoonlijke attitudes die kunnen veranderen. Ras en geslacht liggen levenslang vast. Tientallen miljoenen meisjes en vrouwen worden anno 2010 uitgehuwelijkt en zijn verstoken van onderwijs.
In deze context heeft het hoogste rechtscollege correct gehandeld door het hoofdfundament van onze rechtsstaat verder te polijsten.
Het is verstandig in plaats van burgerlijk ongehoorzaam te zijn zo spoedig mogelijk een persconferentie te beleggen en daar te verklaren dat door voortschrijdend inzicht de statuten van de partij aangepast zullen worden, door ook vrouwen dezelfde rechten te geven in het politieke bestel. Dat is geen schande of gezichtsverlies. Onze publieke missie is van eminent belang. Secundaire partijbeginselen behoren op dit moment plaats te maken voor het primaire hoofdbeginsel, namelijk: christelijke politiek bedrijven ten bate van de naaste.
Mr. Ralph van Urk
postadres: m/s Roelof
Boelewerf 16
2987 VD Ridderkerk
Dr. J. Koopmans
Goed dat de krant in de serie over in de Tweede Wereldoorlog omgekomen predikanten aandacht schonk aan de inderdaad uitzonderlijk begaafde predikant dr. J. Koopmans, die vlak voor de bevrijding door een verdwaalde kogel stierf (RD 1-5).
Vermeldenswaard is dat in het gezin waaruit hij kwam uitzonderlijke begaafdheid niet uitzonderlijk was. Zijn broer Tjalling C. Koopmans was nauw betrokken bij de ontwikkeling van wiskundige modellen voor de economie. Hiervoor kreeg hij samen met de Russische wiskundige Leonid Kantorovich in 1975 de Nobelprijs.
Prof. dr. ir. C. Roos
p/a Mekelweg 4
2628 CD Delft