„Een minuutje minder douchen scheelt een hoop”
Een weddenschap aangaan met een gedeputeerde en winnen. Dat overkwam Kris Appelman (18) uit Limmen toen hij met negen andere jongeren probeerde in vier weken tijd 8 procent minder CO2 uit te stoten dan normaal. De winst? Een gezonder klimaat. En vooruit, ook een pakketje met vernuftige klimaatsnufjes.
Een minuutje minder douchen, de verwarming een graadje kouder, een scheermesje afspoelen in een bakje in plaats van onder de kraan: het helpt allemaal in de strijd tegen de klimaatsverandering. Kris Appelman (18) uit Limmen is er volledig van overtuigd. Dat minuutje minder douchen leverde hem uiteindelijk een forse CO2-besparing op. „Ik was verbaasd hoe makkelijk je CO2 kunt besparen.”Kris had er wel oren naar om mee te doen met de weddenschap, toen hij het oproepje zag. „Ik was voor mijn studie politicologie met het klimaatprobleem bezig. Ik vind dat belangrijk, omdat ik nog een hele tijd op deze aardbol wil rondlopen. En als ik er niet meer ben, loopt mijn nageslacht er hopelijk rond.”
Vol goede moed begonnen de tien aan hun wedstrijd. „De gedeputeerde had van tevoren gezegd: Het is niet erg als jullie niet aan de 8 procent komen. Alles wat jullie besparen, is goed voor het milieu. Het is een win-winsituatie. Het klimaat wint hoe dan ook.
Maar wij waren ervan overtuigd dat het zou gaan lukken.”
Die moed werd niet beschaamd. Kris schopte het zelfs tot winnaar van alle winnaars: hij bespaarde maar liefst 17,7 procent op de CO2-uitstoot, op een gemiddelde van 9 procent. Hoe krijg je dat voor elkaar? „Ik wist dat ik minder vaak de auto zou moeten pakken. Sinds juli heb ik mijn rijbewijs, en daarna ben ik flink gaan rijden. Maar tijdens die vier weken pakte ik de fiets als ik naar het station moest, of naar mijn basketbaltraining. Dat bespaart een hele hoop CO2.”
Inmiddels liggen die vier weken al even achter hem. De gemakzucht heeft langzaam maar zeker gezegevierd over alle goede klimaatbedoelingen van Kris. „Ik ben wat makkelijker geworden, maar ik let wel meer op mijn CO2-uitstoot dan voorheen. Ik doe de deur sneller dicht, zodat de verwarming niet hoger hoeft. En ik douche minder lang. Als je zelf op die kleine dingetjes gaat letten, spoor je daar anderen ook mee aan.”