Veiligheidsraad bijeen na rakettest Noord-Korea
NEW YORK - De VN-Veiligheidsraad heeft zich vandaag op verzoek van Japan gebogen over de Noord-Koreaanse rakettesten van gisteren. Daarbij lanceerde het regime in Pyongyang onder meer de langeafstandsraket Taepodong-2, die overigens binnen een minuut voortijdig ten onder ging in de Japanse Zee. Ook vanmorgen schoot Noord-Korea weer een raket af.
Verder lanceerde Noord-Korea nog enkele raketten van het type Scud (korte afstand) en Rodong (middellange afstand). In totaal werden volgens Amerikaanse deskundigen zes raketten gelanceerd. De Japanse regeringswoordvoerder Shinzo Abe sprak gisteren van een „ernstige situatie.” President Bush liet via een verklaring weten dat hij de lanceringen „scherp veroordeelt.”De president overlegde tussen de feestelijkheden van de vierde juli (de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag) door met onder meer minister van Defensie Rumsfeld, minister van Buitenlandse Zaken Rice en de Nationale Veiligheidsadviseur, Hadley. Deze laatste veroordeelde de Noord-Koreaanse actie als een „politieke provocatie.” Minister Rice stuurde haar plaatsvervanger Christopher Hill naar Azië voor overleg met de partners in het zeslandenoverleg.
Via satellietwaarnemingen leken de rakettesten de afgelopen weken aanstaande. Daarop waarschuwden onder meer de VS, Japan en Zuid-Korea dat zulke testen opgevat zouden worden als een provocatie. Via eerdergenoemd zeslandenoverleg proberen de VS, Japan, Zuid-Korea, China en Rusland het Noord-Koreaanse regime er al jaren toe te brengen zijn militaire nucleaire ambities op te geven in ruil voor economische samenwerking. Pyongyang dringt echter aan op directe onderhandelingen hierover met Washington, hetgeen de regering-Bush weigert.
Japan kwam vanmorgen met een ontwerpresolutie. Hierin wordt Pyongyang „verantwoordelijk” gehouden voor de gevolgen van de rakettesten.