Nog erg onrustig na couppoging Ivoorkust
Het is nog erg onrustig in het West-Afrikaanse Ivoorkust, nadat militairen de afgelopen dagen hebben geprobeerd de macht over te nemen. Het leger maakt zich op om drie steden terug te veroveren, die in handen zijn van de opstandelingen. President Gbagbo keert voortijdig terug van een staatsbezoek aan Italië.
Die couppoging, de tweede binnen drie jaar, kostte aan ruim honderd mensen het leven, onder wie de vermeende coupleider Gueï, veel prominente Ivorianen en tachtig regeringsgetrouwe militairen. Zeker 150 mensen raakten gewond.De opstandelingen houden minister Amichia van Sport gegijzeld. Die zouden willen onderhandelen, zei de bewindsman voor de radio.
In het, voorheen zeer stabiele, Afrikaanse land verblijven volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken op dit moment geen Nederlanders. Dat blijkt uit een inventarisatie direct na de berichten over de coup. Volgens het Calamiteitenfonds, een organisatie van de Algemene Nederlandse Vereniging Reisorganisaties (ANVR), is er helemaal geen vraag naar reizen naar Ivoorkust. Een negatief reisadvies is dan ook niet nodig, aldus een woordvoerder.
De opstandelingen zouden inmiddels de stad Bouake en het noorden van de stad Korhogo volledig in hun macht hebben. Regeringsgetrouwen hebben vrijdagochtend geschoten op dissidente troepen in Bouake. Het leger maakt zich op om naar Bouake te trekken en alle opstandelingen eruit te gooien. Die beloven op hun beurt een bloedbad te veroorzaken als het leger ze aanvalt. Hun commandant zei dat zijn rebellen niet de macht willen grijpen, maar protesteren tegen hun ontslag uit het leger. Volgens de regering schieten rebellen uit ofwel Burkina Faso ofwel Mali de opstandelingen te hulp.
De couppoging begon woensdag toen militairen de huizen van ministers aanvielen. Daarbij zou de minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Emile Boga Doudou zijn gedood. Donderdag hadden de strijdkrachten de situatie volgens de regering voor het grootste deel weer onder controle. Premier Pascal Affi N’Guessan verklaarde later op de avond voor de televisie dat de couppoging was mislukt en riep alle burgers op vrijdag weer aan het werk te gaan.
De militairen waren volgens de regering aangezet door generaal Robert Gueï, die overigens donderdag omkwam bij de gewelddadigheden. Gueï pleegde ook in 1999 al een staatsgreep. Toen Gueï zich in 2000 tot winnaar uitriep van de verkiezingen, maakte een volksopstand een einde aan het militaire regime. De vermoedelijke winnaar van de verkiezingen, Gbagbo, werd leider van het land. Gueï beschuldigde vorige week de regering ervan het land niet goed te leiden en burgers en militairen zonder rede op te sluiten.
In Abidjan hebben regeringsgetrouwe militairen met een gepantserd voertuig het hek geforceerd van de woning van oppositieleider Ouattara. Volgens ooggetuigen liggen er tientallen lijken in de straten van Abidjan, een stad die doorgaans het Parijs van West-Afrika wordt genoemd. Door het geweld in het cacaorijke land steeg de cacaoprijs donderdag opde termijnmarkt in Londen naar een nieuw record.