Schade blokkades Frankrijk beperkt
De schade door wegblokkades van stakende vrachtwagenchauffeurs in Frankrijk lijkt beperkt. De chauffeurs gaven maandag in de loop van de dag op steeds meer plaatsen hun actie op. De bonden sluiten nieuwe acties niet uit.
Daarmee komt voorlopig een einde aan de vrees dat net als drie keer eerder in de jaren negentig het hele land in chaos zou worden gedompeld, met de daarbij behorende brandstoftekorten en dreigende voedselschaarste.
Waarnemers menen dat onderlinge verdeeldheid van chauffeurs, het slechte weer en vooral het onverbiddelijke politieoptreden er de oorzaak van zijn dat veel actievoerders er de brui aan hebben gegeven. Vier kleinere vervoersbonden tekenden eermaandag een akkoord met de werkgevers, maar de twee grote weigerden en riepen op tot acties.
De conservatieve Franse regering had laten weten dat niet toegestaan zou worden dat de zwakke Franse economie verder zou worden belast. Hoeveel blokkades er precies zijn geweest, is moeilijk te zeggen, omdat ze erg mobiel waren. De bonden ontkennen dat de acties van de chauffeurs zijn mislukt.
De schade bij Nederlandse vervoerders lijkt mee te vallen. Er waren nauwelijks meldingen over vrachtwagens die in blokkades waren beland, aldus Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) en Transport en Logistiek Nederland (TLN).
Met het einde van de blokkades van de vrachtwagenchauffeurs is de rust op het Franse arbeidsfront nog niet teruggekeerd. De luchtverkeersleiders en werknemers in andere publieke sectoren hebben aangekondigd dinsdag acties te voeren. Het vliegverkeer in Frankrijk ligt grotendeels plat. De verkeersleiders hebben meegedeeld 32 uur het werk neer te leggen en werknemers van de spoorwegen en gepensioneerden hebben protestmarsen in Parijs aangekondigd. Allemaal willen ze meer loon, betere arbeidsomstandigheden en zijn ze bang voor privatisering.
Verscheidene internationale luchtvaartmaatschappijen hebben gemeld de vluchten naar Parijs te zullen beperken in verband met de acties van Air France-werknemers.