CZ: alleen in zee met beste ziekenhuis
Zorgverzekeraar CZ wil dat verzekerden alleen nog worden geholpen in het ziekenhuis dat voor een behandeling de beste zorg levert. Afstand moet een ondergeschikte rol gaan spelen. „We moeten kijken naar de aandoeningen", zei maandag bestuursvoorzitter Wim van der Meeren.
De nieuwe werkwijze gaat vanaf volgend jaar al gelden voor mensen met overgewicht. „Een maagband of –verkleining is een riskante ingreep. Daar moet een chirurg goed verstand van hebben. Als de zorg niet aan internationale kwaliteitscriteria voldoet, is die niet goed genoeg voor onze verzekerden", aldus Van der Meeren voorafgaand aan het bekendmaken van de jaarcijfers.De verzekeraar wil alleen afspraken maken met ziekenhuizen die aan de criteria voldoen. Een eis kan zijn dat minimaal vijftig ingrepen per jaar moeten worden verricht.
Behalve voor obesitas zou de nieuwe werkwijze ook moeten gelden voor bijvoorbeeld liesbreukoperaties, nieuwe heupen of knieën en ingrepen bij spataderen. Bij nierpatiënten lukt het systeem niet omdat zij een paar keer per week moeten dialyseren. Als eerste project is voor overgewicht gekozen, omdat dit een aansprekend voorbeeld is en omdat obesitas een groeiend probleem is. Van der Meeren: „Op heel veel plekken worden behandelingen aangeboden".
„Ziekenhuizen doen per saldo allemaal hetzelfde. De grote iets meer dan de kleinere. Dat is jammer. Als ze zich zouden specialiseren, leveren ze voor die behandeling een betere kwaliteit. Dat blijkt uit heel veel onderzoeken", stelt hij. Bovendien wordt de zorg zo goedkoper. Van der Meeren belooft dat de lagere kosten worden doorberekend aan de klant.
Mocht een patiënt toch voor een andere instelling kiezen, dan wordt de behandeling overigens wel vergoed. Maar de bestuursvoorzitter hoopt dat de klant eerst met de zorgservice belt, voordat hij of zij zich laat doorverwijzen. „Het gaat om je eigen lijf". Hij weet ook dat veel mensen denken dat het verzekeraars alleen maar gaat om de centen, maar volgens hem draait het bij CZ (met ruim 3,3 miljoen verzekerden) nu vooral om de zorg. „We willen boven de bodemkwaliteit uit".
Volgens de NVZ vereniging van ziekenhuizen zijn instellingen al bezig zich te specialiseren. De vereniging wil graag het voortouw nemen in de discussie over functiespreiding en –specialisatie, maar voor de brancheorganisatie moet worden gewaarborgd dat er volwaardige ziekenhuizen dichtbij de burger blijven bestaan.