Akkoord Griekenland dichtbij
De Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben hun besprekingen over noodhulp aan Griekenland bijna afgerond.
Eurocommissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken) verwacht binnen enkele dagen een besluit. Rehn heeft dat donderdag laten weten.Hij kon nog geen details meedelen, maar zei dat er sprake zal zijn van leningen van de eurolanden aan het noodlijdende Griekenland. Athene moet toezeggingen doen om de Griekse overheidsfinanciën te saneren.
Volgens Rehn werken de ex- perts van Europese Commissie, ECB en IMF „dag en nacht” met vertegenwoordigers van de Griekse overheid om tot een akkoord te komen.
Demissionair minister De Jager (Financiën) maakt zich intussen „grote zorgen” over de ontwikkelingen rond Griekenland en Portugal en de gevolgen die dat heeft voor de financiële markten. Die liggen er volgens de minister „niet florissant” bij. Dat zie hij donderdag na afloop van de ministerraad.
De beurzen herstelden donderdag wel wat van de verliezen van eerder deze week. De zorgen over de schuldenproblematiek in verschillende Europese landen verdwenen even naar de achtergrond door een stroom aan positieve bedrijfsresultaten.
Het gaat er volgens de minister om de financiële stabiliteit te bewaken. Maar het is nu eerst aan de Grieken om duidelijk te maken wat ze gaan doen aan bezuinigingen en hervormingen. „Zachte heelmeesters maken stinkende wonden”, verwoordde De Jager het Nederlandse standpunt.
Eerder maakten de eurolanden al duidelijk dat ze onder strikte voorwaarden bereid zijn Griekenland geld te lenen. Voor Nederland zou dat neerkomen op een bedrag van 1,8 miljard euro. Maar inmiddels spreekt Duitsland al over een Griekse financieringsbehoefte van 135 miljard euro. Als Nederland naar rato blijft bijdragen, zou de lening ook ongeveer drie keer zo groot kunnen worden. De Tweede Kamer debatteert volgende week met De Jager over de hulp.
Volgens vicepremier Rouvoet, die bij afwezigheid van premier Balkenende donderdag de ministerraad voorzat, is stabiliteit in de eurozone ook voor Nederland van „cruciaal belang.”