Koninklijk Huis

De ideale Koninginnedag

Hoe ziet de ideale Koninginnedag er uit? En hoe wordt die van vrijdag ingevuld? Een burgemeester, musicus, politicus en Oranjefan geven antwoord.

Niek Stam en Gijsbert Wolvers
29 April 2010 21:38Gewijzigd op 14 November 2020 10:27
Organist Wim Magré
Organist Wim Magré

Bij Michiel Zonnevylle, burgemeester van Leiderdorp en voorzitter van de Bond van Oranjeverenigingen, verschillen de ideale en de daadwerkelijke Koninginnedagviering van elkaar:„Mijn ideale Koninginnedag heeft een lekker zonnetje, natuurlijk. En niet al te veel verplichtingen. Op Koninginnedag zit de agenda voor een burgemeester natuurlijk altijd vol, zo ook dit jaar. Om negen uur ben ik present voor de start van de aubade, daar komen hier in Leiderdorp altijd wel 2000 mensen op af. Vervolgens heffen we met de raadsleden, de onderscheiden burgers en het oranjeverenigingbestuur een glaasje, op de gezondheid van de Koningin.

Daarna is het om elf uur door naar de start van de prestatieloop, en daarna naar wat wij hier noemen: Het Oude Dorp, waar de vrijmarkt plaatsvindt. Al met al zit de dag goed vol, tot aan het vuurwerk, tegen halftien ’s avonds.

Ik ben al 25 jaar burgemeester, in diverse gemeenten. Dan zou het ook wel eens leuk zijn om deze dag ergens anders door te brengen. Niet in stilte op de hei of zo, het blijft tenslotte een nationale feestdag, maar bijvoorbeeld in een andere plaats, om te kijken hoe het er daar aan toegaat.

Als voorzitter van de Bond van Oranjeverenigingen word ik altijd overspoeld met uitnodigingen. Van Katwijk aan Zee bijvoorbeeld. Daar bestaat de Oranjevereniging honderd jaar en dat is een enorme happening. Daar zou ik best bij willen zijn.

Maar wat er ook gebeurt: Iedere Koninginnedag heeft natuurlijk oranjetompoezen van de HEMA. Een vast onderdeel bij ons thuis.”


Het is vooral de muziek die centraal staat op de Koninginnedag van beroepsorganist Wim Magré:

„Ik begin die dag met een beetje uitslapen. De aubade gaat aan me voorbij; 8.00 uur is wel erg vroeg als je de avond ervoor een concert in Krimpen aan den IJssel hebt gehad.

De dag staat voor mij in het teken van de muziek. Het is een gewone werkdag. Ik geef ’s middags een orgelconcert in de Grote Kerk in Elburg, ’s avonds heb ik een uitvoering daar met het Elburgs Mannenkoor Oefening Baart Kunst. Deze concerten vormen voor mij het hoogtepunt van Koninginnedag.

’s Ochtends begin ik met het opschrijven van de registraties van het orgelconcert, samen met mijn zoon die mij daarbij helpt. Hij is dit niet verplicht, maar toont zich als pianist altijd betrokken bij mijn concerten. Om twaalf uur gaan we naar mijn ouders, die ook in Elburg wonen, voor een kop koffie en een oranjetompoes.

Daarna scharrelen we thuis de verkoop-cd’s met mijn muziek bij elkaar en tellen we het wisselgeld. Om twee uur gaan we naar de kerk om in te spelen. Om drie uur begint het wachten op de mensen die komen; vorig jaar waren er zo’n 250.

Om vijf uur is het concert afgelopen. Een uur later arriveert het mannenkoor voor de generale repetitie. Van zeven tot acht eten we broodjes, daarna volgt het concert. Dit is mijn ideale invulling van Koninginnedag. Ik zou niet weten hoe het moest gaan zonder die concerten. Muziek is met mijn persoon verweven.”


Bij Ed Anker, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, staat het varen centraal op Koninginnedag, niet de traditionele momenten:

„Aubade, wat is dát? Vuurwerk ’s avonds? Ik mis blijkbaar veel in Den Haag. Nu is de viering in Den Haag op Koninginnedag sowieso vrij saai. Een aantal jaren geleden hadden een aantal vrienden en ik geen fut voor de viering van ”Koninginnenach”. De volgende dag liepen wij in onze oranje broeken door het centrum van Den Haag, maar daar was niets te doen. En ik ben niet zo’n figuur om naar vrijmarkten in de wijken te gaan.

Dus ben ik gaan varen, want ik ben Anker. Al een paar jaar vaar ik met m’n vrouw en een aantal vrienden. Dit jaar doen we dat voor de vierde keer, met twee andere stellen. ’s Ochtends smeer ik wat broodjes en sandwiches. Dan gaan mijn vrouw en ik om een uur of twaalf met de trein naar Leiden. Dicht bij het station huren we een bootje, waarmee we, getooid met de Nederlandse vlag, door de Leidse grachten en langs de Witte Singel varen. Daar worden allerlei studentenfeesten gehouden, er klinkt muziek, erg gezellig, zo’n dag.

Aan het eind van de middag gaan we naar de Kager Plassen, bij Leiden. Dan zoeken we even de rust en de natuur op. Om een uur of vijf, zes gaan we naar de kant om wat te eten.

Door het varen is Koninginnedag een relaxte, leuke dag. Het betekent ”quality time” met onze vrienden. Ik kan het iedereen aanraden.”


Voor Elma de Kreek-van Rhijn uit Rijnsburg valt de ideale Koninginnedag samen met de manier waarop zij die dag viert. Die zit voor haar, als voorzitter van de Oranjevereniging Katwijk aan Zee, bomvol:

„Ik loop alle activiteiten van Koninginnedag in Katwijk af. Om 8.00 uur ga ik naar de aubade. Ik heb de rol om de mensen te bedanken voor hun komst.

Veel bezoekjes volgen: aan de kindervrijmarkt, aan de hardloopronde van Katwijk, samen met een wethouder naar zorgcentra voor een praatje met de bewoners, de maritieme markt, de hobby- en thuiskunstmarkt en het voetbalspuiten. Altijd leuk. Dit jaar is er vrouwen sjouwen bijgekomen, een wedstrijd waarbij mannen hun vrouw moeten optillen en rennen. Daarna ga ik naar Montmartre, waar kinderen leren schilderen, en naar het Vaetepraet, waar Katwijkers in hun eigen dialect verhalen vertellen. Heel komisch.

’s Middags ga ik naar andere activiteiten: naar de Zuid-Hollandse kampioenschappen makreelroken en artiestenoptredens op het gezellige Andreasplein en het Oranje Artiestenfestival. Daar ontvang ik de vip-gasten.

Om tien uur is het afsluitende vuurwerk. Daarna evalueren alle bestuursleden van de Oranjevereniging de viering van Koninginnedag. Tegen twaalven ben ik thuis. Dan bekijk ik altijd de laatste tv-uitzending van het koninginnebezoek die dag.

Het leukst vind ik de aubade, omdat daar 2000 à 3000 mensen, onder wie ook veel schooljeugd, op afkomen. Ook de typisch Katwijkse activiteiten, zoals de maritieme markt, het Vaetepraet en het makreelroken zie ik als hoogtepunt. En verder natuurlijk de ontmoeting met mensen die je soms een jaarlang niet hebt gezien.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer