Nederland bij braafste EU-landen
De Nederlandse staat behoort tot de braafste EU-landen, als het aankomt op uitvoering van EU-wetten. Nederland is in 2009 slechts driemaal veroordeeld door het Europees Hof van Justitie. „Dat is zeer, zeer weinig", aldus een woordvoerder van het Hof donderdag bij de presentatie van de cijfers. Alleen Denemarken overtrof ons land: slechts één veroordeling. Daarentegen is Griekenland 22 keer veroordeeld.
Ook over een periode van vijf jaar scoort Nederland als een na beste, na Denemarken. Nederland is slechts veertien keer veroordeeld wegens niet-nakoming van EU-wetten. Denemarken overkwam dat slechts zeven maal. Het nalatigste land is Italië, dat in vijf jaar 72 keer is veroordeeld.Het Europees Hof behandelt rechtszaken van de Europese Commissie tegen de EU-landen. Tevens behandelt het zaken tegen de EU-instellingen, als bedrijven of burgers vinden dat die de EU-regels niet goed hebben toegepast. Ook kunnen rechters aan het Hof vragen stellen over de juiste uitleg van EU-regels: vooral Nederlandse rechters doen dit veelvuldig.
Totaal lopen er 123 zaken waarbij Nederland is betrokken. Zo loopt er een zaak van een coffeeshop tegen de burgemeester van Maastricht. Die had bepaald dat alleen Nederlanders coffeeshops mogen bezoeken. De Raad van State wil weten of de Maastrichtse bepaling in overeenstemming is met de Europese regels.
De Nederlandse staat en ING hebben een zaak aangespannen tegen de Europese Commissie, omdat toenmalig EU-commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) te zware voorwaarden zou hebben opgelegd aan de redding van ING.
Bierbrouwers Heineken, Bavaria en Grolsch hebben nog een zaak lopen tegen de Europese Commissie, waarin ze een enorme kartelboete van Kroes bestrijden.
Bavaria heeft bij het Hof bovendien een zaak liggen voor schadevergoeding, omdat de gezamenlijke EU-landen de naam ‘Bayerisches Bier’ als beschermde streeknaam hebben vastgelegd. Die bescherming zou de merknaam Bavaria schade toebrengen.
De rechters buigen zich ook over de studiefinanciering. Volgens de Europese Commissie mag Nederland niet langer eisen dat iemand lange tijd in Nederland moet hebben gewoond voordat die studiefinanciering kan krijgen voor een studieproject in het buitenland.