Binnenland

Rwandees verwerpt beschuldigingen genocide

DEN HAAG (ANP) – Rwandees Pierre–Claver Karangwa werpt de beschuldigingen als zou hij betrokken zijn geweest bij de genocide in zijn vaderland in 1994, verre van zich. Maandag publiceerden de mensenrechtenorganisaties African Rights en Redress een rapport waarin de in Nederland wonende Karangwa een sleutelrol wordt toegedicht in massaslachtingen in zijn geboorteplaats Mugina. Later zou hij actief zijn geweest in de Rwandese hoofdstad Kigali.

28 April 2010 16:56Gewijzigd op 14 November 2020 10:27

Volgens Karangwa’s advocaat Jan Hofdijk klopt er niets van de aantijgingen en lijdt zijn cliënt ernstige schade door publicatie van het onderzoeksrapport. Hofdijk zegt dat Karangwa zich nooit schuldig heeft gemaakt aan geweld, laat staan aan oorlogsmisdaden of misdrijven tegen de mensheid. Onderzoek door het Rwanda Tribunaal heeft er niet toe geleid dat Karangwa als verdachte is aangemerkt. De Rwandees vroeg met succes politiek asiel aan en woont en werkt sinds 1998 in Nederland.In het rapport beklagen de beide organisaties zich erover dat zij de Nederlandse justitie al in december 2007 hebben voorzien van een vertrouwelijk rapport, waarin gewag wordt gemaakt van tal van voor Karangwa belastende getuigenverklaringen. De Nederlandse autoriteiten zouden geen enkele actie hebben ondernomen. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie zei zaterdag dat het bekend was met de informatie, maar dat het voor het overige niet op individuele gevallen wil ingaan.

Advocaat Hofdijk plaatst grote vraagtekens bij de kwaliteit van het rapport en de organisaties die het hebben opgesteld. De organisaties zijn volgens hem opgericht door de regering van president Paul Kagame met als doel het vernietigen van de politieke oppositie. De in het rapport opgevoerde getuigen zijn volgens de raadsman evenmin onomstreden. Het is bepaald niet uitgesloten dat de getuigen in het geheel niet bestaan, aldus Hofdijk.

Tijdens de Rwandese genocide werden naar schatting 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s vermoord. Hutu’s vormen de meerderheid van de bevolking in Rwanda. Tot dusver is in Nederland één Rwandees vervolgd voor betrokkenheid bij de genocide. Hij werd vorig jaar veroordeeld tot twintig jaar cel. De zaak loopt nog in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Haag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer