Plaisier: Toenemende verharding rond SoW
De scriba van de SoW-kerken, dr. B. Plaisier, ziet een toenemende verharding rond het Samen op Weg-proces.
Hij zei dit vrijdag tijdens de rondvraag in de triosynode. Bij die gelegenheid kwam de zogenaamde ”verantwoording vooraf” ter sprake die elf hervormde synodeleden in januari schreven. Daarin geven ze te kennen in december tegen het fusiebesluit te stemmen als de hervormde synode geen handreiking biedt waardoor bezwaarden hun plaats binnen de kerk kunnen blijven innemen. De ondertekenaars zijn van mening dat het onverantwoord is om „het er maar op aan te laten komen.” „De tweeslag ”we kunnen niet weg, we kunnen niet mee” dreigt de ziel van menig hervormde uiteen te scheuren.”
De ’elf’ zien met spanning uit naar de uitkomsten van de commissie-Stelwagen (antibreukcommissie, red.), die een „ultiem gesprek” organiseert met de Gereformeerde Bond, het Comité tot Behoud van de Nederlandse Hervormde Kerk en het Gekrookte Riet.
Dr. Plaisier noemde tijdens de rondvraag van de triosynode, die in twee dagen de generale regelingen van de Protestantse Kerk in Nederland vaststelde, als de belangrijkste intentie van de elf dat zij een scheuring willen voorkomen. „De elf ondertekenaars hebben de synode gevraagd de commissie-Stelwagen te steunen. Zij willen geen reservaat binnen de Hervormde Kerk zijn”, zo zei dr. Plaisier, „maar als hervormd-gereformeerden voluit in de verenigde kerk staan. Een scheuring achten zij echter een heilloze weg.”
De SoW-scriba zei desgevraagd dat het triomoderamen het verzoek van de elf zal bestuderen. Op de synode van juni zal de uitkomst van de commissie-Stelwagen aan de orde komen.
Het verzoek om de ”verantwoording vooraf” op de triosynodetafel te brengen was onder meer afkomstig van de hervormde ds. J. C. Schuurman. Hij typeerde het document als een „krachtig signaal” van de bezwaarden om te laten zien „hoe spannend de situatie is.” Dr. A. H. van Veluw vroeg in de rondvraag de elf ondertekenaars ruimschoots voor de 12e december (de datum waarop het fusiebesluit valt, red.) helderheid te verschaffen hoe zij zullen gaan stemmen.
De triosynode nam afscheid van ds. J. W. Doff, die zeven jaar deel uitmaakte van de gereformeerde synode, waarvan de laatste vijf jaar als preses. Ds. A. W. van der Plas bedankte hem voor de goede samenwerking in de moeilijke periode, waarin veel spannende momenten doorgemaakt werden. Ds. Doff zei in zijn slotwoord dat hij nog steeds droomt van een verenigde kerk „waarin alle verschillen overbrugd worden in de eenheid van de levende Heer.”