Buitenland

Britse conservatieven lonken naar kleine partijen

De Conservatieven overwegen een samenwerking met een aantal kleine partijen in het Britse parlement als ze bij de verkiezingen op 6 mei de grootste partij worden, maar geen absolute meerderheid halen. Ze willen daarmee de Liberaal–Democraten, met hun eis voor een drastische hervorming van het kiesstelsel, de wind uit de zeilen nemen. Dat meldde de Financial Times dinsdagavond.

ANP
28 April 2010 07:03Gewijzigd op 14 November 2020 10:26
Oppositieleider David Cameron. Foto EPA
Oppositieleider David Cameron. Foto EPA

De Conservatieven van oppositieleider David Cameron zouden willen aankloppen bij nationalistische partijtjes uit Schotland, Wales en Noord–Ierland. Die hebben een beperkt aantal zetels in het Lagerhuis, maar mogelijk net genoeg om de Conservatieven aan een meerderheid te helpen. De Conservatieven zullen dan wel concessies moeten doen. De nationalistische partijtjes willen onder meer hun regio’s behoeden voor al te scherpe bezuinigingsmaatregelen die nodig zijn om de Britse overheidsfinanciën weer op orde te krijgenIn de peilingen staan de Conservatieven op voorsprong op de Liberaal–Democraten en het nu regerende Labour. Maar het is zeer onzeker of de grootste oppositiepartij ook een absolute meerderheid in zetels krijgt. Bij het ontbreken van een absolute meerderheid is er mogelijk een spilfunctie voor de Liberaal–Democraten van Nick Clegg, die zowel de Conservatieven als Labour aan een meerderheid zou kunnen helpen.

De belangrijkste eis van de Liberaal–Democraten voor samenwerking is een verandering van het districtenstelsel, dat systematisch in het voordeel van Labour en de Conservatieven werkt. De Liberaal–Democraten, procentueel altijd de derde partij en nu wellicht tweede, hebben in dit zogeheten first–past–the–postsysteem altijd het nakijken en willen daarom meer richting een stelsel van evenredige vertegenwoordiging.

Brown, die met Labour vecht voor het behoud van de regeringsmacht, probeerde bij de Liberaal–Democraten in het gevlei te komen door een verandering van het kiessysteem te beloven. Clegg nam afgelopen week nadrukkelijk afstand van Brown en Labour en sprak zijn lichte voorkeur voor de Conservatieven uit, maar hij sloeg dinsdag op de BBC–radio een andere toon aan. Samenwerking met Labour is bespreekbaar, maar dan moet Brown wel het veld ruimen als premier, aldus Clegg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer