Nieuw college Amsterdam is rond
PvdA, VVD en GroenLinks in Amsterdam hebben een akkoord bereikt over de vorming van een nieuw stadsbestuur. De onderhandelaars zetten maandag de laatste puntjes op de i. De fracties van de partijen stemden rond half een in de nacht van maandag op dinsdag in met het bereikte akkoord.
Dat hebben de drie partijen in de nacht van maandag op dinsdag laten weten. Dinsdag maken ze het volledige programma–akkoord bekend.De afgelopen vier jaar vormden PvdA en GroenLinks een college van burgemeester en wethouders in de hoofdstad. De twee partijen verloren tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart net hun meerderheid en moesten op zoek naar een derde coalitiepartner.
PvdA (vijftien zetels), VVD (acht) en GroenLinks (zeven) vertegenwoordigen een ruime meerderheid in de Amsterdamse gemeenteraad. Die telt in totaal 45 zetels.
Aanvankelijk wilden PvdA en D66 de spil vormen van een nieuw stadsbestuur. Die laatste partij won namelijk veel zetels bij de verkiezingen; ze ging van twee naar zeven. De twee raakten echter gebrouilleerd na de benoeming van PvdA–lijsttrekker Lodewijk Asscher tot waarnemend burgemeester na het vertrek van Cohen. Het stuklopen van de onderhandelingen leidde tot het aftreden van D66–fractievoorzitter Ageeth Telleman.
Het nieuwe stadsbestuur van Amsterdam krijgt zeven wethouders. De PvdA levert er drie, VVD en GroenLinks allebei twee. Dat hebben de drie partijen dinsdag laten weten. Voorheen had Amsterdam zes wethouders.
De PvdA–wethouders zijn Lodewijk Asscher (onder meer financiën, onderwijs en jeugd), Freek Ossel (wonen en wijken, haven) en Carolien Gehrels (economische zaken, kunst en cultuur). Zij zaten alle drie in het vorige college van burgemeester en wethouders.
Asscher is de komende tijd overigens nog waarnemend burgmeester. Dit in verband met het vertrek van Job Cohen. Tot er een nieuwe burgemeester is, waken zijn twee PvdA–collega’s over zijn portefeuilles.
De eerste VVD–bestuurder is de huidige fractievoorzitter Eric van der Burg (zorg en welzijn, Schiphol). De tweede is Eric Wiebes. Hij krijgt onder meer verkeer, vervoer en het hoofdpijndossier Noord–Zuidlijn in zijn portefeuille.
De GroenLinks–wethouders zijn Maarten van Poelgeest en Andrée van Es. De eerste is leider van de Amsterdamse tak van de partij. Hij krijgt onder meer ruimtelijke ordening en bouw en woningtoezicht. Van Es is een voormalig Tweede Kamerlid van de PSP, een van de voorlopers van GroenLinks. Zij gaat voortaan over onder meer werk en inkomen.