Het dakraam mag open in Wemeldinge
Het wemelt dezer dagen elke avond van de mensen in de straten van het Zeeuwse Wemeldinge. Inwoners treffen de laatste voorbereidingen voor het bezoek van de koninklijke familie op 30 april.
Elk kroonjaar is het in Wemeldinge groot feest rond Koninginnedag. Buurtverenigingen versieren uitgebreid de straten. Al voor de jaarwisseling maken de inwoners van Wemeldinge fluisterend plannen; andere buurtverenigingen mogen absoluut niet weten wat hun ideeën zijn. Geheimzinnig werkt ieder aan zijn eigen project. Pas in de voorlaatste week voor Koninginnedag komen de versieringen, lichtjes en poorten tevoorschijn. Mensen vanuit heel de regio rijden in file door het dorp om het werk te bewonderen. Er is dit jaar een Oranjeroute uitgezet, om te voorkomen dat het verkeer vastloopt in het dorp, zoals andere jaren wel eens gebeurde. Dit jaar wordt er nog harder gewerkt, omdat de koningin komt. Poort voor poort verrijst in het Zeeuwse dorp en bouwvakkers knappen nog snel wat lelijke plekken in het straatbeeld op.„Daar slaapt een man!” roept de tweejarig Remco Zuidweg vanuit z’n buggy. Met open mond kijkt hij naar een hangmat waaruit een paar benen bungelen.
„Onze straten maken deel uit van de wandelroute van de koninklijke familie en daarom moesten we ons aan extra regels houden in verband met de veiligheid. Maar dat is na het drama van vorig jaar niet zo raar. Zo moeten de poortenconstructies vanbinnen controleerbaar zijn en mogen er geen losse objecten langs de straat staan”, vertelt Dinie Kant, secretaris van buurtvereniging Watergeus.
Als thema is in haar buurt voor Zuid-Amerika gekozen. „De heren maakten grote cactussen en de dames Mexicaanse poppen die aan palen hangen. De buurtbewoners zelf dragen op Koninginnedag een sombrero en een poncho. Verder gaan veel mensen in hun voortuin aan de slag. Je ziet al diverse Mexicanen her en der in de tuinen liggen te luieren.”
De buurtbewoners vinden het een hele eer dat de koningin door hun straat komt, zegt Kant. „Het is leuk om alles van dichtbij mee te maken. Ik vind het een kroon op de carrière van de voorzitter van onze Oranjevereniging. Onze vereniging bestaat al meer dan honderd jaar.”
In het dorp komen allerlei thema’s aan bod, zoals ”Een reis door de wereld” en ”Zeg het met bloemen”.
Het laatste thema is van buurtvereniging Het Kanaal. Aan de huizen hangen grote rood-wit-blauw-oranje bloemen en bij één woning hangt een bloem met kaartjes eraan. „Bij mijn huis kunnen mensen een persoonlijke boodschap op een kaartje schrijven voor het Koninklijk Huis. Ik stuur ze op”, legt Winy Knulst uit.
In de avonduren werken de mannen hard om alles op te bouwen. In plat Zeeuws converseren ze met elkaar. Het is een gezellige bedoening.
In de Prinses Julianastraat sleutelen zij aan een grote poort: die van Paleis Noordeinde. Een waar kunstwerk. De poort lijkt veel op het echte exemplaar. ’s Avonds worden de krullen op het hek verlicht door lichtslangen.
Veiligheid is een steeds terugkerend onderwerp. „Ik heb gehoord dat je niet uit je dakraam of vanaf je balkon naar de koningin mag kijken”, zegt er een. Een ander: „Ik hoorde dat je niet eens je huis uit mag!” „Echt niet?” vraagt een derde geschrokken. „Volgens mij moet het bij de gemeente opgeven als je logés hebt.” Zo gaan de geruchten door het dorp, maar niemand weet waar hij of zij het precies vandaan heeft.
De speciale site van de gemeente over Koninginnedag biedt uitkomst. De Zeeuwen mogen gewoon uit hun dakraam kijken, hun huis uit en logés hoeven niet aangemeld te worden. Wel moeten alle auto’s het dorp uit, losse objecten zoals bloembakken verwijderd en toeschouwers mogen langs de route met de koninklijke familie meelopen. Het publiek staat in vakken en mag zich niet van het ene vak naar het andere verplaatsen. Wie ergens zijn plek heeft ingenomen, kan tijdens het bezoek van de koninklijke familie niet langs de route met de Oranjes meelopen.
Wemeldinge wordt niet alleen versierd, maar ook opgeknapt. Langs de wandelroute worden muren waar al een jaar lang verf van afbladdert, opgeknapt door bouwvakkers. Straatklinkers die al maandenlang zonder zand tegen elkaar aan leunden, worden onder een zandlaag bedolven.
Regelmatig lopen er cameramensen langs de route. De ene keer met de burgemeester voorop en een andere keer in gesprek met burgers. Ook mannen van de beveiliging nemen poolshoogte. Iedereen heeft het er druk mee, van oud tot jong.
Het christelijke kinderkoor mag optreden voor de koningin. De kinderen zijn dolenthousiast. Op 30 april moeten zij 2,5 uur van tevoren aanwezig zijn. „De koningin vroeg of we oud-Hollandse kinderliedjes willen zingen, dus dat doen we”, zegt Eline Nieuwenhuijse, die het koor begeleidt op haar dwarsfluit. „Ik leer de melodieën uit m’n hoofd, want straks staat de koningin voor me en dan kan ik nog niet naar haar kijken!”
Programma Wemeldinge
Dorpsplein – 10.00-10.18 uur
Ontvangst koninklijke familie. Op het plein staat een erehaag van de scouting. Aubade door schoolkinderen. In de Emmastraat presentatie door streekdrachtengroep. Leden van de scouting organiseren een spel.
IJsbaan – 10.18-10.23
Ringrijders laten zien hoe het stoeltjesrijden, een oud gebruik in Wemeldinge, in zijn werk gaat.
Beatrixstraat – 10.23-10.28
Moderne dans en wandeling.
Amaliaplein – 10.28-10.45
Biersjoelen, touwtrekken, optreden van zangeres, gymnastiekshow en het traditionele teele-steken.
Prinses Julianastraat – 10.45-10.48
Presentatie van een ouderwetse wasdag door Museum ’t Waskot. Optreden door Wemeldings kinderkoor.
Westelijke Kanaalweg – 10.48-11.00
Presentatie van optocht en afscheid koninklijke familie.
Programma Middelburg
Damplein – 12.00-12.10 uur
Ontvangst koninklijke familie door burgemeester Schouwenaar.
Muziek, presentatie racketsport, parajumpwand, optreden van een groep die turnen, ballet, ritmische gymnastiek en majorette combineert, optreden popkoor.
Oranjevereniging Arnemuiden toont reparatie van vissersnet en het pellen van garnalen.
Erehaag door volwassenen en kinderen die op 30 april zijn geboren.
Abdijplein –12.10-12.25 uur
Ringrijden, klederdrachten, modeshow Zeeuws Museum, optreden Westkappels Koor, presentatie Molukse gemeenschap, show door Stichting Het Walcherse Costuum en er is een folkloristisch plein.
Koorkerkhof –12.25-12.40 uur
Gospelkoor, activiteiten van de wijk Dauwendaele en de Oranjevereniging Sint Laurens, optreden van turners en een volksdansgroep uit Vlissingen; schoolkinderen zwaaien met vlaggen, optreden van muziekkorpsen.
Markt – 12.40-13.00 uur
Activiteiten door de scouting, optreden van theatergroepen, presentaties door sportverenigingen, optreden van een koor samengesteld uit kinderen van basisscholen op Walcheren.
Dankwoord door koningin Beatrix.