Binnenland

De wond van Lena van Zuijlen genas nooit meer

„Ik heb altijd stilgestaan bij 4 en 5 mei, bij de Dodenherdenking en de bevrijding, om je te beseffen dat vrijheid niet gewoon is en niet vanzelfsprekend.”

Regioredactie
26 April 2010 10:12Gewijzigd op 14 November 2020 10:25

Dat zei Janny Joosten-Lammers zaterdag tijdens de opening van een expositie over de Meidagen 1940, de voedseldroppings boven Nederland in 1945 en de bevrijding, in het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum Crash 40-45 in Aalsmeerderbrug.Joosten is een nicht van Fokker DXXI-vlieger Jacob van Zuijlen, die op 10 mei 1940 met zijn vliegtuig neerstortte in de duinen van Wassenaar en daarbij sneuvelde. Joosten vertelde dat haar oom en tante op 24 april 1940 trouwden, precies zeventig jaar geleden. Haar tante Lena was na zeventien dagen weduwe. Zij sprak later nooit meer over de oorlog. De wond zou niet meer genezen.

Het verhaal van Van Zuijlen en zijn vrouw wordt aan de hand van de persoonlijke eigendommen, foto’s en documenten in het museum verteld. De geschiedenis staat symbool voor „de vele grote offers” van de luchtvaart, aldus het museum.

E. Beekman van het museum zei dat het vaak erop lijkt dat Nederland zich schaamt voor de begindagen van de oorlog, omdat ons land snel capituleerde. De weerstand was echter veel groter dan door de Duitsers werd verwacht en gedacht, aldus Beekman. Hij sprak de hoop uit dat Nederlanders zich nooit meer zullen schamen voor de inzet van het Nederlandse leger.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer