„Thaise crisis vreedzaam oplossen”
Het leger heeft laten weten dat het het politieke conflict niet met geweld wil gaan oplossen. De spanning in het centrum van Bangkok, waar antiregeringsdemonstranten tegenover de Thaise politie staan, was vrijdag om te snijden.
De bevelhebber van de Thaise strijdkrachten, Anupong Paochinda, zei vrijdag dat er geen plannen bestaan om met geweld een einde te maken aan de protesten tegen de regering. Dat zou meer nadelen hebben dan voordelen, zei hij tegen zijn commandanten. „Het is de taak van het leger zich om de mensen te bekommeren en niet toe te staan dat Thai elkaar te lijf gaan”, zei de bevelhebber.Anupong staat bekend als gematigd. Hij zei dat hij eropuit is zonder bloedvergieten een einde te maken aan het conflict tussen de regering en de aanhangers van de in 2006 verdreven premier Thaksin Shinawatra. Die aanhangers demonstreren al weken tegen de regering.
De leider van de betogers, Veera Musikapong, zei dat de demonstranten bereid zijn tot open overleg met de regering. Zij eisen niet langer dat premier Abhisit Vejjajiva onmiddellijk aftreedt en dat er binnen dertig dagen parlementsverkiezingen worden gehouden.
Honderden leden van de oproerpolitie stelden zich vrijdag in het zakencentrum van de Thaise hoofdstad op voor een barricade die eerder werd opgericht door antiregeringsbetogers. De demonstranten kregen te horen dat ze de stapel banden voorzien van scherpe bamboestokken moesten weghalen.
Tv-stations lieten beelden zien van betogers in rode T-shirts, die brandstof over de barricade verspreidden. Uiteindelijk trok de politie zich weer terug, waarna de spanning verminderde.
In het zakendistrict Silom kwam donderdag één persoon om het leven door granaatexplosies. Zeker zeventig mensen raakten gewond, nadat vijf granaten waren afgevuurd op een menigte demonstranten die hun steun betuigden aan de regering.
Volgens de autoriteiten waren de in rode kleding gehulde antiregeringsbetogers verantwoordelijk voor het geweld. Leiders van de protestbeweging ontkennen echter iedere betrokkenheid bij de granaatexplosies.
De Thaise koninklijke familie heeft vrijdag aangeboden de slachtoffers van de aanslagen in het zakendistrict in Bangkok financieel tegemoet te komen. Een woordvoerder van koning Bhumibol liet weten dat het koningshuis de medische kosten van de gewonden zal vergoeden, evenals de kosten van de uitvaart van de overledene.
De hoogte van de vergoeding zal per geval worden bekeken. Eerder stond het koningshuis ook al slachtoffers van politiek geweld bij. De 82-jarige Bhumibol heeft geen politieke functie, maar wordt in Thailand als god behandeld.