Binnenland

RefoAnders ziet effect toename openheid

RefoAnders wordt vaker geconfronteerd met vrouwen die een man of ouders die een kind hebben met homoseksuele gevoelens. Dat stelt directeur Johan Quist. „Kerken moeten zich bewust zijn dat de openheid op dit punt steeds groter wordt.”

Jan van Reenen
23 April 2010 11:37Gewijzigd op 14 November 2020 10:24
ROTTERDAM – Kerken moeten zich bewust zijn dat de openheid rond homoseksualiteit groter wordt, stelt directeur Johan Quist van RefoAnders in de aanloop naar een studiedag zaterdag over het pastoraat aan mensen met homoseksuele gevoelens. De studiedag is o
ROTTERDAM – Kerken moeten zich bewust zijn dat de openheid rond homoseksualiteit groter wordt, stelt directeur Johan Quist van RefoAnders in de aanloop naar een studiedag zaterdag over het pastoraat aan mensen met homoseksuele gevoelens. De studiedag is o

Het is zaterdag de eerste keer dat RefoAnders door middel van een studiedag –waarvoor zich bijna honderd mensen hebben aangemeld– op deze wijze naar buiten treedt. De studiedag is onderdeel van het door de overheid gesubsidieerde project ”Coming True”. Daarmee heeft ook de organisatorische samenwerking met de Hervormd Gereformeerde Jeugdbond (HGJB) te maken. Quist had graag gezien dat alle reformatorische jeugdbonden betrokken zouden zijn bij de studiedag. Dat is niet gelukt. „De andere jeugdbonden willen het thema het liefst in eigen hand houden. Dat is niet erg. Het is het belangrijkste dat ze bezig zijn met het thema. De jeugdfase is een belangrijke periode, omdat homoseksuele gevoelens zich dan doorgaans voor het eerst uiten. De gevolgen van verborgenheid kunnen desastreus zijn voor het verdere leven.”Het pastoraat in de reformatorische gezindte is waar er sprake is van homoseksuele gevoelens nog niet zo sterk ontwikkeld, stelt Quist. „Veel kerkenraden weten niet wat er speelt in de gemeente of willen het niet weten. Een kerkenraadslid dat uitgenodigd werd voor de studiedag wilde de uitnodiging niet op de kerkenraad bespreken.”

Er zijn ook andere voorbeelden, zoals die van het echtpaar waarvan de man op zijn computer homo­contacten zocht, terwijl zijn vrouw in de kamer rondliep. „Die vrouw heeft RefoAnders om hulp gevraagd. De gemeente is om het gezin heen gaan staan en het huwelijk is in stand gebleven.”

Quist hoopt dat er meer christenen komen die een bijdrage willen leveren aan het werk van de stichting. Dat zou onder andere kunnen in de projecten in Rotterdam en Apeldoorn, waar mensen met homoseksuele gevoelens in een huiskamersetting bij elkaar komen. Het doel is te komen tot huiskamerprojecten op vijf plaatsen.

Hoofdspreker tijdens de studiedag is prof. dr. J. Hoek, buiten­gewoon hoogleraar gereformeerde spiritualiteit aan de Protestantse Theologische Universiteit. Hij was tot voor kort als bestuurslid bij RefoAnders betrokken.

In zijn lezing zal prof. Hoek vooral benadrukken dat hij vindt dat er in de reformatorische gezindte nog te weinig wordt gedaan voor mensen met homoseksuele gevoelens. „De drempels voor pastorale gesprekken zijn voor veel kerkenraden te hoog. Een groot aantal kerkenraden vindt het prima dat zulke mensen bij RefoAnders of op Refoweb terechtkomen in plaats van bij hen. Het is niet goed als kerkenraadsleden alleen maar zeggen dat homoseksualiteit zonde is en zich niet willen inspannen om met mensen met zulke gevoelens in gesprek te komen. Maar het gebeurt nog al te veel.”

De hoogleraar begrijpt dat kerkenraden vrezen dat het bespreekbaar maken van het onderwerp een eerste stap is op weg naar goedkeuring van gevoelens. „Maar het is een verkeerde reactie om te doen alsof er niets aan de hand is. Het is nodig dat kerkenraadsleden op de hoogte zijn van wat er speelt. Het is het beste om vooraf de ethische kaders aan te geven, bijvoorbeeld in een beleidsplan, zodat een kerkenraad niet overvallen wordt.”

In zijn lezing zal dr. Hoek ook aandacht besteden aan een positieve inbreng van gemeenteleden met een homoseksuele aanleg. „Ze zijn vaak bijzonder artistiek en kunnen een verrijking voor de gemeente zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer