Binnenland

Moeder zoekt bevestiging bij opvoeding

Een experiment van Driestar Educatief om met uitsluitend moeders te praten over opvoeding is succesvol verlopen. De moeders hadden na afloop meer vertrouwen in de opvoeding die ze geven. „De reacties van mijn dochter maken me zekerder.”

Gijsbert Wolvers
23 April 2010 11:19Gewijzigd op 14 November 2020 10:24

Driestarmedewerkster Elly van der Gouwe noteerde deze opmerking in haar onderzoek ”Ervaringen delen”, dat deze week publiek werd. Van der Gouwe evalueerde daarin het experiment.Twaalf moeders vanuit verschillende kerken kwamen acht keer in de protestants-christelijke Koningin Wilheminaschool in Hardinxveld-Giessendam bijeen om hun ervaringen in de opvoeding van hun kinderen te delen. Tijdens een van die avonden waren ook tien vaders aanwezig. De bijeenkomsten werden geleid door Driestarmedewerkster Laura Zwoferink.

Waarom mochten alleen moeders naar deze opvoedkring komen?

Van der Gouwe: „Dat was een bewuste keuze. Het is echt iets voor moeders om ervaringen te delen.

Vaders kiezen eerder voor leren door informatieverstrekking, terwijl vrouwen eerder van elkaar willen leren.

We gaven de kring praktisch vorm door de bijeenkomsten overdag te houden, met kinderoppas. Tijdens diverse bijeenkomsten behandelden we overigens ook de rol van de vader.”

Zwoferink: „Om de vaders erbij te betrekken, hielden we ook een bijeenkomst waar de vaders bij aanwezig waren. Die vonden dat voor herhaling vatbaar. We bespraken onder meer de stellingen: ”de godsdienstige vorming hoort bij vaders” en: ”moeder steunt, vader stuurt”.

De vaders waardeerden de grote openheid. Zo bespraken ze onder andere de vraag of vaders aan tafel hardop bidden. Omdat vaders in de opvoeding belangrijk zijn, hebben we vastgesteld dat we tijdens de volgende opvoedkringen altijd minimaal één bijeenkomst met vaders gaan houden.”

Welke onderwerpen kwamen aan de orde?

Zwoferink: „De moeders mochten de thema’s zelf aandragen. Dat waren onder meer de sociaalemotionele ontwikkeling van het kind, godsdienstige vorming, grenzen stellen en gewetensvorming en seksuele opvoeding.”

Van der Gouwe: „Het zijn de onderwerpen die ook naar voren kwamen in ons grootschalig onderzoek naar de behoefte aan opvoedingsondersteuning, maart vorig jaar.”

Wat zijn de effecten van de opvoedkring?

Van der Gouwe: „Vrijwel alle moeders gaven aan dat hun zelfvertrouwen in het opvoeden is versterkt. Dat is belangrijk. Verder blijkt dat moeders en vaders meer en concreter met elkaar over de opvoeding praten. Vaders raakten tijdens de kring ook meer hierbij betrokken.

Sommige moeders veranderden daadwerkelijk de aanpak in hun opvoeding. Een meisje zei: „Mama is echt rustiger geworden.” Een moeder meldde: „We hebben de zondagmiddag anders ingedeeld.” En een ander: „De boekjes over seksualiteit heb ik direct gekocht en besproken.””

Is er veel onzekerheid bij reformatorische moeders in de opvoeding?

Zwoferink: „Soms wel. De moeders kregen tijdens de bijeenkomsten de bevestiging dat zij veel dingen goed doen. Dat vonden ze fijn.”

Gaat Driestar Educatief een vervolg geven aan opvoedkringen?

Van der Gouwe: „Dat zijn we zeker van plan. Een aantal scholen heeft al belangstelling getoond.

Wellicht komen er iets minder bijeenkomsten, maar minimaal vijf. De groepsgrootte van twaalf is goed. Misschien stoppen we wat meer theorie in de bijeenkomsten of gaan we de moeders selecteren op de leeftijd van de kinderen. Daardoor is er meer eenheid in de ervaringen.”

driestareducatief.nl voor het complete onderzoeksverslag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer