Kamer wil verder met plannen voor WK 2018
CDA, PvdA, VVD en GroenLinks in de Tweede Kamer vinden het prima dat het kabinet de KNVB steunt in de pogingen om het WK Voetbal 2018 in Nederland en België te houden. Alleen de ChristenUnie zei donderdag het plan niet te kunnen steunen. Ook de SGP is tegen het plan.
De SP stelt dat dit feest wat mag kosten maar is kritisch over de financiële onderbouwing. Het kabinet kan die angst wegnemen door met belanghebbenden een fonds in te stellen om ervoor te zorgen dat lasten en winsten eerlijk worden verdeeld. Demissionair minister Hirsch Ballin (Justitie) gaat nadenken over die suggestie. Hij stelde dat het nu het moment is om ja te zeggen en de plannen verder uit te werken. Mochten zich later onvoorziene situaties voordoen, dan kan altijd nog nee worden gezegd, was zijn boodschap. Hirsch Ballin verving zijn VWS–collega Ab Klink die voor het werk in Spanje zat.Dat altijd nog nee kan worden gezegd als de zaken anders uitpakken, was precies wat de voorstanders in de Kamer willen horen. Ook zij willen meer financiële uitleg en er zijn zorgen over de kosten voor de speelsteden Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Enschede en Heerenveen. Hirsch Ballin meldt dat ze enthousiast zijn en deze kans niet ongebruikt voorbij willen laten gaan. Officieel zijn de steden verantwoordelijk voor de uit te breiden of nieuwe stadions, maar het kabinet wil ze wel tegemoet komen. Van de Fifa moet een stadion 45.000 zitplaatsen hebben voor een WK–groepswedstrijd, voor de halve finale is de eis 65.000 zitplaatsen en voor de finale 85.000.
Ramingen geven aan dat ongeveer 470 miljoen euro nodig voor grotere stadions, 200 miljoen voor de veiligheid. De fiscale vrijstellingen of compensatie voor bijvoorbeeld de btw op toegangskaarten kan oplopen tot maximaal 300 miljoen. Voor de inkomsten wordt gekeken naar Duitsland dat in 2006 het WK organiseerde en daar 1,2 miljard euro aan over hield. De Fifa beslist op 2 december waar de WK’s in 2018 en 2022 worden gehouden.
Klink zei dinsdag dat het kabinet de plannen steunt op voorwaarde dat het niet leidt tot lastenverzwaringen voor de burger. Het WK wordt beschouwd als kans om te laten zien dat Nederland een groot toernooi kan organiseren, want Nederland overweegt zich kandidaat te stellen voor de organisatie van de Olympische Spelen in 2028